Tradicionalna rudarska budilica i ove će godine krenuti danas, 6. avgusta, sa topioničke kapije u 6 ujutru i obići sva gradska naselja i centralne gradske ulice, simbolično označavajući početak programa centralne proslave Dana rudara koja će, kao i Dan Rudarsko-topioničarskog basena Bor, proteći u znaku podsećanja na prvog direktora borskog rudnika inženjera Franju Šisteka.


Danas će (subota) u Boru u saobraćaj biti pušten novi kružni tok na Trećem kilometru i otkriven spomenik Šisteku u središtu tog kružnog toka. Menadžment kombinata bakra odlučio je da nakon decenijske pauze, povodom Dana rudara, najzaslužnijim pojedincima i institucijama bude uručeno najviše priznanje koje RTB Bor dodeljuje za doprinos razvoju kompanije, nagradu „Inženjer Šistek“. Do sada je nagradu „Inženjer Šistek“ dobilo 329 pojedinaca i institucija kojima će se ove godine pridružiti novih petoro laureata.

Najviša priznanja borskog basena biće uručena na svečanom prijemu za prijatelje, poslovne partnere i penzionere u Klubu RTB-a u Brestovačkoj banji. Veče Dana rudara rezervisano je za celovečernji program, uz vatromet, u amfiteatru kod Doma kulture. O dobrom raspoloženju Borana brinuće se džez orkestar Radio-televizije Srbije, Milan Lane Gutović sa autorskom monodramom „Obično veče“ i rok grupa „Neverne bebe“. Dan kasnije, u nedelju, u istovetnom kulturno-zabavnom programu moći će da uživaju i Majdanpečani u hali Sportskog centra „6. avgust“.

RTB Bor je i ove godine finansijski pomogao sportske i kulturne manifestacije koje se priređuju povodom Dana rudara. Tako je u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije otvorena izložba dela 27. saziva Umetničke kolonije „Bakar“, dok će borski i majdanpečki teniski klub organizovati turnire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari