Bor: Nepridržavanje mera doprinelo porastu broja novoinficiranih 1Foto: Bor.rs

Poslednjih se dana beleži porast broja novih slučajeva korona virusa i prema danas saopštenim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara taj se trend nastavlja.

Evidentirana su 22 novoinficirana, a oporavilo sedam osoba pa je na teritoriji grada 216 aktivnih slučajeva virusne infekcije.

Porast novoobolelih je, kako se to danas čulo na konferenciji za medije u gradskoj kući u Boru, posledica nepridržavanja propisanih mera. Prema rečima gradonačelnika, Aleksandra Milikića Bor je bio jedna od lokalnih samouprava sa manjim brojem zaraženih građana nego što je to bio prosek u Srbiji, a prethodnih osam dana raste broj pozitivnih, dok se broj izlečenih kreće u nekom proseku.

– Očigledno je da je došlo do opuštanja i da su prethodni praznici i lepo vreme uzrokovali transmisiju virusa i povećanje broja novoregistrovanih slučajeva. Moja molba ka građanima jeste da nastavimo da se pridržavamo mera koje je propisala Vlada Republike Srbije. Imunizacija je u toku, dosad je vakcinisano 12.652 naša sugrađanina, a oko 1.500 doza vakcina spremno je da za građane Bora. .- naglasio je Milikić dodajući da se pokazala delotvronost vakcine, istovremeno apelujući na građane da iskažu zainteresovanost i prime jednu od četiri ponuđene vakcine

U Boru se građani mogu vakcinisati u Domu zdravlja i Klubu sa stara lica, a spreman je i vakcinalni punkt na trećoj lokaciji. Kako se čulo u narednom periodu će se omogućiti i vakcinacija u seoskim sredinama.

– Kada već imamo dovoljan broj vakcina, kada je sistem organizovan da nema čekanja, ne vidim razlog da nemamo veći broj vakcinisanih. Mi nemamo drugu opciju osim pridržavanja mera i vakcinacije. To je jedini način da držimo situaciju pod kontrolom. I ne treba da se opuštamo, trenutne brojke nisu garancija da do ekspanzije ne može doći. Svesni smo situacije u čitavoj Srbiji, stoga mislim da nije teško da se suzdržimo od proslava i okupljanja i da se svi zajedno potrudimo da ove brojke ne rastu, već da počnu da opadaju. Kazao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović.

U borskoj Opštoj bolnici je trenutno samo interno odeljenje sa 55 bolničkih mesta u kovid sistemui na njemu je zbrinuto 26 pacijenata od kojih je 24 pozitivno na virus. Prema rečima dr Joksimovića od utorka će odreženi broj zdravstvenih radnika biti na raspolaganju Kliničkom centru Niš, a gradski zdravstveni sistem je trenutno stabilan. Dnevni presek broja prvih i kontrolnih pregleda ukazuje da još nema potrebe za ponovnim otvaranjem još jedne kovid ambulante, a kako se epidemiološka situacija svakodnevno prati u skladu sa njom biće preduzimane i adekvatni koraci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari