Bora Ćosić Prijatelj Danasa 2020. 1Foto: Miroslav Dragojević

Tradicionalna povelja Prijatelj Danasa koja se svake godine dodeljuje uz dan lista ove godine pripala je književniku Bori Ćosiću.

Povelja se dodeljuje ličnostima sa kojima Danas deli iste vrednosti.

Ćosić se tako priključuje značajnom već broju stvaralaca iz različitih oblasti, među kojima su i Desimir Tošić, Latinka Perović, Adam Mihnjik, Miljenko Jergović…

Rođen u Zagrebu, umro u Beogradu, živi u Berlinu – ovom metaforičnom rečenicom često započinju biografske beleške ovoga pisca; detinjstvo je proveo u Zagrebu, i najveći deo života u Beogradu, koji je napustio na početku Miloševićeve vladavine, devedesetih, odbacujući njegovu ratnu politiku i velikosrpski nacionalizam, da bi mu Berlin bio stalno boravište poslednjih dvadesetak godina.

Prisutan u međunarodnim literarnim krugovima, uz renome klasika savremene književnosti, Ćosić je i angažovani, kritički intelektualac uvek na strani slobode umetnosti i ljudskih prava, kako i piše u obrazloženju Danasove povelje.

U književnoj i široj javnosti najpoznatije je njegovo remek delo Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, za koje je dobio NIN-ovu nagradu.

Prošle jeseni obeleženo je pedeset godina od izlaska knjige. Roman Tutori ušao je u čuvenu Nolitovu antologiju Pedeset romana srpske književnosti. Još na počecima njegovog egzila, B92 (urednik Dragan Velikić) izdao mu je, 2006, izabrana dela u šest knjiga.

Aktivno piše. Ove godine očekuje se izlazak iz štampe njegovog obimnog dnevnika. Sarađuje, esejističkom prozom, u Noje Cirher Cajtungu, i Danasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari