Muna.
Pošto je 1995. Afrički nacionalni kongres stupio na vlast, Nelson Mandela je nominovao Pilajevu za prvu ženu koja nije belkinja da vrši dužnost u Vrhovnom sudu Južne Afrike. Ubrzo nakon toga Generalna skupština UN ju je izabrala za sudiju u Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu.

Muna.
Pošto je 1995. Afrički nacionalni kongres stupio na vlast, Nelson Mandela je nominovao Pilajevu za prvu ženu koja nije belkinja da vrši dužnost u Vrhovnom sudu Južne Afrike. Ubrzo nakon toga Generalna skupština UN ju je izabrala za sudiju u Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu. Ovu funkciju je obavljala osam godina, od kojih je četiri vršila dužnost predsednika. Ona je bila jedina žena sudija tokom prve četiri godine Tribunala. Kao sudija, ukazivala je na težinu polno zasnovanih zločina, a zahvaljujući njenom zalaganju, sud je silovanje počeo da definiše kao institucionalno oružje rata.
Navanetem Pilaj rođena je 1941. u siromašnom delu Durbana u Južnoj Africi. Njen otac je bio vozač autobusa, a majka domaćica. Udata je za advokata Gebija Pilaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari