Borani "dišu" vazduh prve kategorije 1Foto: J.B.K.

„U okviru razmene podataka sa Evropskom agencijom za zaštitu životne sredine u Kopenhagenu, Agencija za zaštitu životne sredine Srbije 2006. godine dostavila je podatke o kvalitetu vazduha u zemlji.

Na osnovu tih podataka tada je objavljeno da su u Boru, na mernom mestu u centru grada, izmerene najviše koncentracije sumpor-dioksida u Evropi. Deceniju kasnije, Evropska agencija objavila je potpuno suprotan podatak – Bor je proglašen ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji, izjavio je u Boru načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović.

Prema Popovićevim rečima, ova agencija poseduje podatke o kvalitetu vazduha u Boru od 1976. godine i u ranijem periodu na osnovu godišnje koncentracije sumpor-dioksida Bor je dobijao ocenu kvaliteta vazduha treće kategorije. Prošle godine godišnje koncentracije sumpor-dioksida u Boru bile su ispod graničnih vrednost, pa je u izveštaju za 2016. godinu to grad sa kvalitetom vazduha prve kategorije.

– Ovakva drastična promena izazvala je stručno interesovanje nadležnih u republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine i biće posebno naglašena u svim izveštajima. Može se slobodno reći da je „de fakto“ došlo do brisanja jedne ekološke crne tačke na teritoriji Srbije – istakao je Tihomir Popović.

Borani "dišu" vazduh prve kategorije 2

Značajnom poboljšanju kvaliteta vazduha u Boru doprinela je nova metalurška linija prerade bakra i njen rad bez emisija i imisija u atmosferu, što potvrđuje i smanjenje broja odštetnih zahteva koji su stizali od stanovnika okolnih sela, a zbog štete nastale od topioničkog dima.

– RTB Bor, odnosno Topionica i rafinacija je 2014. godine na ime odštetnih zahteva meštana okolnih sela za uništene voćnjake, useve, pčele isplatila 49 miliona dinara, a 2015. godine 47 miliona dinara. Prošle godine RTB Bor nije upućen nijedan odštetni zahtev i to dovoljno govori, možda više od svih brojki i izveštaja, o tome kakav vazduh se danas diše u Boru i okolnim selima – naveo je direktor RTB Bor Spaskovski.

Praćenje kvaliteta vazduha u Boru sprovodi se na deset mernih stanica, pri čemu je jedna polovina automatska, a druga manuelna i ovaj je broj, proporcionalno broju stanovnika i shodno karakteristikama grada kao urbane sredine, više nego dovoljan. S obzirom da odlike Bora kao industrijske sredine uslovljavajue monitoring sa više mesta, dogovoreno je da državna mreža za automatsko praćenje kvaliteta vazduha u Boru ubuduće bude pojačana i meteorološkim merenjima koja se mogu obavljati paralelno sa praćenjem kvaliteta vazduha, čime bi se redovno pratile i suspendovane čestice, praškaste materije i čađ koje su glavni zagađivač u celoj Srbiji. Smatrajući da je zajednički interes i RTB Bor i Agencije za zaštitu životne sredine da sva merna mesta rade, u borskom kombinatu bakra prihvatili su troškove za redovno servisiranje mernih stanica, kupovinu opreme i instaliranje svega što je neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari