Đorđe Vajfert, industrijalac, guverner Narodne banke Srbije i mecena, uskoro će u bronzi osvanuti u Boru, koji je njegovom zaslugom dobio današnji kombinat bakra.

Naime, u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor rođena je ideja, koja se sprovodi u delo, da u centru ovog rudarskog grada bude postavljen spomenik Đorđu Vajfertu, osnivaču kombinata bakra u Boru početkom 20. veka. Vajfertov spomenik u bronzi delo je akademskog vajara iz Bora Save Bosijokovića.

U čast Đorđu Vajfertu, Narodna banka Srbije, Opština Bor i Narodna biblioteka Bor organizuju promociju publikacije „Đorđe Vajfert – vizionar i pregalac“ u borskoj Narodnoj biblioteci. Publikaciju će predstaviti Saša Ilić, direktor arhiva NBS.

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru prošle godine je bila otvorena izložba o ovom srpskom industrijalcu, koji je preuzeo pivaru svog oca u Beogradu, kupio rudnik mrkog uglja kod Kostolca, rudnik bakra u Boru i rudnik kamenog uglja u Podvisu, i zlatni rudnik u Svetoj Ani, te se zato smatra tvorcem modernog rudarstva u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari