Oko pet hiljada radnika Rudarsko-topioničarskog basena Bor iz Bora i Majdanpeka, kao i radnici Zastave iz Kragujevca, Prvog partizana iz Užica, Valjaonice Sevojno, Kablova Jagodine, radnici Knjaževca, Zaječara, Novog Sada okupilo se juče tačno u podne na platou ispred borskog Doma kulture pružajući podršku organizatorima protestnog skupa, Samostalnom sindikatu i lokalnoj samoupravi, pridružujući se time izražavanju nezadovoljstva načinom privatizacije RTB Bor.

Oko pet hiljada radnika Rudarsko-topioničarskog basena Bor iz Bora i Majdanpeka, kao i radnici Zastave iz Kragujevca, Prvog partizana iz Užica, Valjaonice Sevojno, Kablova Jagodine, radnici Knjaževca, Zaječara, Novog Sada okupilo se juče tačno u podne na platou ispred borskog Doma kulture pružajući podršku organizatorima protestnog skupa, Samostalnom sindikatu i lokalnoj samoupravi, pridružujući se time izražavanju nezadovoljstva načinom privatizacije RTB Bor.
Predsednik Samostalnog sindikata RTB-a, jedan od organizatora protestnog skupa, Dragan Aleksić, ponovio je da ova organizacija zahteva uvid u kupoprodajni ugovor sa „Kupromom“, kao što je to predviđeno zakonom.

Ministarstvo privrede: Prodaja RTB-a u skladu sa zakonom

Beograd – Prodaja imovine Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i prenos eksploatacionih prava obavljeni su na zakonit način, rečeno je juče Beti u Ministarstvu privrede. Kupac imovine RTB-a je rumunska kompanija „Kuprom“, a eksploataciona prava su preneta firmi „Kuprom internacional“, koja je registrovana u Beogradu.

Zakonom o rudarstvu, kako ističu u Ministarstvu privrede, predviđeno je da se samo domaćoj firmi mogu preneti prava na eksploataciju rude, zbog čega je „Kuprom“ 1. novembra osnovao firmu u Beogradu „Kuprom internacional“. U tenderu za prodaju RTB-a nije bilo navedeno da je obavezna registracija firme u Srbiji, ali je taj uslov preciziran u tenderskoj dokumentaciji. To, kako navode u Ministarstvu, znači da bi i svi ostali kvalifikovani ponuđači, da su bili u mogućnosti da pregovaraju o sklapanju ugovora, morali da registruju firmu u Srbiji.

Predstavnicima sindikata RTB-a u Ministarstvu privrede dat je na uvid kupoprodajni ugovor, ali samo verzija na engleskom jeziku, koja im je rastumačena, objašnjavaju u Ministarstvu i najavljuju da će u petak sindikalci RTB-a kompletan ugovor moći da analiziraju u Agenciji za privatizaciju.

– Nije poželjno da svi detalji tog ugovora budu javni, kao što je deo o socijalnom programu, jer u slučaju da „Kuprom“ u predviđenom roku ne isplati celokupnu cenu od 400 miliona dolara, ugovor neće biti pravosnažan i pregovaraće se sa drugoplasiranim ponuđačem – ističu u Ministarstvu.

– Nismo protiv privatizacije, ali jesmo protiv ovakvog načina. Ovo nije ni štrajk, ni politički skup, već želimo da na dostojanstven način skrenemo pažnju na sebe. Ne tražimo milostinju, već ono što nam pripada – naglasio je Aleksić podsećajući da sindikalci kao predstavnici radnika nisu mogli da vide kupoprodajni ugovor.
Predsednik opštine Branislav Rankić na skupu je zatražio od Vlade da do ponedeljka „poništi“ ugovor koji je potpisala sa firmom „Kuprom“.
– Umesto da se privatizacija RTB Bor obavi na drugi način, da radnici dobiju akcije, a lokalna samouprava svojih pet odsto, radnici su ostali bez prava na akcije, a pet procenata vrednosti imovine kombinata bakra po odluci ministra Bubala dobiće privatizacioni savetnik. Vlada Srbije će na Boru i Majdanpeku polomiti zube, a uz nas će biti i Kragujevac i Novi Sad i Srbija.- rekao je Branislav Rankić, predsednik opštine Bor.
– Jedini krivac za sve ovo što se događa u Boru i Majdanpeku je Vlada Srbije. Ako se ovaj očajno loš kupoprodajni ugovor ne poništi sići ćemo na 17. horizont borske Jame i tamo ćemo započeti štrajk glađu – kazao je na ovom protestnom skupu Zvonko Živaljević, predsedik odbora sindikata metalaca za više opština. On je preneo sadržaj dokumenta kojim je Ministarstvo prosvete zabranilo direktorima osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova da puste decu iz škole kako bi se pridružili roditeljima na protestu. To je izazvalo buru zvižduka okupljenih Borana, koji su svako pominjanje „tehničke vlade“ propratili zvižducima i povicima „Lopovi, lopovi“ i „Ne damo RTB“.
Predstavnici Kragujevca rekli su da su Bor i Kragujevac već platili visoku cenu tranzicije i da to više neće, a od govornika se čulo da će biti angažovana i nezavisna revizorska kuća koja će preispitati kupoprodajni ugovor.
Protestni skup u Boru završen je uz zahtev da se preispitaju aktivnosti oko prodaje RTB Bor. Ukoliko se pokaže nezakonitost prodaje traži se poništenje ugovora. Nastavak protesta zakazan je za danas u Majdanpeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari