Pokret protiv korupcije, koji je, kako se činilo, pre nekoliko meseci pokrenuo indijsku srednju klasu, suočio se sa novim neprijateljem – apatijom. Pokret je predvodio aktivista Anna Hazare prkoseći vladi javnim štrajkovima glađu i masovnim okupljanjima.


Hazareove pristalice, od kojih su neki svojevremeno nudili život za zajedničku borbu protiv korupcije, na poslednjem štrajku glađu jedva da su se i pojavile i štrajk je opozvan posle manje od dan i po. Cilj Hazareovog pokreta bilo je usvajanje zakona o osnivanju moćne organizacije za nadzor borbe protiv korupcije čiji je predlog prošao donji dom parlamenta ali je zaustavljen u gornjem.

Hazare je pak u bolnici, a „pokret je izgubio na snazi“, kaže kolumnista lista Pionir Sidart Mišra koji je opširno izveštavao o kampanji protiv korupcije. Na vrhuncu, u avgustu, na okupljanjima je bilo više desetina hiljada ljudi koji su podržavali Hazarea noseći transparente „Ja sam Anna“. TV kanali su tada prenosili proteste, a neki su pozivali gledaoce da im se priključe. Međutim, u zemlji sa 1,2 milijarde stanovnika gde su veliki protesti uobičajeni, mnogi se sada pitaju da li je fenomen Hazare bio više televizijski nego realan.

Mediji su proteste učinili velikim, kaže Mišra dodajući da, osim brojnih diskusija na televiziji, nije postignuto gotovo ništa. Mišra kaže i da je na kraju pokretu ostalo samo jedno oružje – stariji čovek koji sebe predstavlja gotovo svecem i preti daće umreti za svoje uverenje. Te pretnje su vremenom uplašile vladu dajući Hazareu političku moć.

Korupcija je inače duboko ukorenjena u Indiji, gde su gotovo svi u nekom trenutku primorani da daju mito. Tako se mali mito nudi za vađenje izvoda iz matične knjige ili lečenje u državnoj bolnici, političke partije daju i nude mito kada prave koalicije, a biznismeni kešom za zvaničnike obezbeđuju poslove za vladu i vredne ugovore. I dok su putevi korupcije u magli, njeni efekti se i te kako vide – kuće i stanovi vredni više miliona dolara najčešće su u vlasništvu sudija, penzionisanih državnih službenika i rođaka političara.

Hazare, aktivista sa zapada Indije, postao je nacionalni heroj prošle godine nakon serije velikih korupcionaških skandala. On je iskoristio i usmerio bes javnosti zbog korupcije ali su se problemi ubrzo javili i u njegovom taboru kada su neki njegovi savetodavci, uključujući vodećeg, optuženi za korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari