NVO „Pljevaljski ženski prostor“ nastavlja realizaciju projekta borbe protiv narkomanije. Na konferenciji za novinare predstavljen je program projekta „Savjetovalište za mlade i mlade u problemu“, koji će u narednom periodu biti realizovan.


– Cilj projekta je da podstakne mlade na aktivno učešće u programima prevencije bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja i učvrsti saradnju sa vladinim i nevladinim organizacijama koje se bave liječenjem i rehabilitacijom zavisnika.

Ciljna grupa projekta su mladi od 14 do 29 godina, rekla je Fetija Kadić, rukovodilac projekta. Ona je istakla da je ova ciljna grupa odabrana zbog rizika kojima su mladi svakodnevno izloženi, a naročito mladi koji već imaju problem sa zavisnošću, sa akcentom na vršnjačku pomoć. Sem štampanja propagandnog materijala, plakata i brošure, ova NVO planira da održi tri seminara, kao i jednodnevni izlet za učenike srednjih škola.

Psihološkinja dr Ljilja Dešević, koordinatorka na projektu istakla je da je posebno ponosna na program seminara, jer se realizacijom seminara ostvaruje tijesna saradnja sa ostalim NVO i drugim institucijama koje se bave problemom liječenja i rehabilitacije zavisnosti. Teme seminara su: „Mogućnosti liječenja koje pružaju grupe samopomoći“, „Terapijska zajednica kao način liječenja bolesti zavisnosti“ i „Zloupotreba psihoaktivnih supstanci kod mladih, sa osvrtom na zavisnost djevojaka“.

Sociološkinja Maida Delić je izjavila da je organizovanje izleta jedan od načina da se pokaže mladima kako se može provoditi slobodno vrijeme.“Naš cilj je da mladima ukažemo da ne provode svoje slobodno vrijeme sjedeći za računarom ili u zadimljenim kafićima. Organizaciju izleta smo planirali na Đurđevića Tari, gdje ćemo povesti izvjestan broj učenika srednjih škola, a izlet će biti edukativnog karaktera, jer će taj dan biti upriličena i radionica na temu zavisnosti“, kazala je Maida Delić.

U okviru projekta volonterski će raditi psiholog i sociolog u savjetovalištu za podršku mladima u problemu. Projekat se realizuje uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari