Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden upozorio je da bi neuspeh u ratifikaciji sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja s Rusijom mogao da ugrozi nacionalne interese SAD. Njegova tvrdnja predstavlja reakciju na komentar republikanskog senatora Džona Kilija, koji je kazao da ne očekuje da će to pitanje biti razmatrano ove godine.

Bajden smatra da bez davanja zelenog svetla za sprovođenje u delo tako značajnog dokumenta Vašington neće biti u stanju da ispituje nuklearni arsenal Moskve. Sporazum, poznat pod nazivom Novi start potpisali su u aprilu predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev. – Novi START predstavlja suštinski deo našeg odnosa s Rusijom, koji je od ključne važnosti za našu sposobnost da pomognemo američkim trupama u Avganistanu i nametnemo strože sankcije Iranu – navodi se u Bajdenovom saopštenju koje je objavila Bela kuća. Bi-Bi-Si ocenjuje da će Obamina administracija uložiti trud da ratifikuje sporazum do kraja 2010, budući da će se u januaru republikanci osnažiti pozicije, u skladu s rezultatima nedavnih izbora za Kongres. Prema oceni britanskih analitičara, vladajuće demokrate veruju da će republikanci pokušati da spreče šefa države da ostvari političku pobedu.

Okosnicu dokumenta koji treba da zameni stari Sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja iz 1991. predstavlja obećanje rivala iz doba hladnog rata o smanjenju strateških bojevih glava, kao i dogovor o saradnji prilikom provere arsenala dveju država.

Osnovne odredbe Novog START-a

– Raspoređivanje 1.500 bojevih glava (što je za 74 odsto manje u poređenju sa klauzulom iz 1991. i 30 odsto manje od 2.200, koliko je bilo predviđeno da države potpisnice smanje svoje nuklearne arsenala do 2012. na osnovu sporazuma iz 2002. poznatog kao SORT)

– Raspoređivanje 700 nosača bojevih glava, uključujući interkontinentalne balističke projektile

– Nametanje novih ograničenja u nabavkama oružja, čime će arsenal dveju država biti smanjen na 1.600 komada oružja

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari