U utorak je u Bijelom Polju održana prezentacija rada zajedničkih policijskih patrola uz zajedničku granicu Crne Gore i Republike Srbije. Rad zajedničkih patrola predstavili su rukovodioci ispostava graničnih policija Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, Uprave policije Crne Gore i njihove kolege iz Regionalnog centra granične policije iz Prijepolja Direkcije policije Republike Srbije.


Rukovodilac Ispostave granične policije Bijelo Polje Darko Marković rekao je da zajedničke patrole predstavljaju borbu protiv svih oblika prekograničnog kriminala i ilegalne migracije na zajedničkoj državnoj granici Crne Gore i Republike Srbije, shodno Konvencija o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi koja je zaključena 5. maja 2006. godine.

– Mi u zajedničkim patrolama vršimo nadzor državne granice, održavanje stabilnog stanja bezbjednosti uz zajedničku državnu granicu, otkrivanje krivičnih djela, prekršaja i povreda državne granice, otkrivanje i nalaženje počinilaca krivičnih djela, prekršaja i povreda državne granice. Takođe, jedan od zadataka je i razmjena informacija i iskustava i podataka koji se tiču stanja bezbjednosti na zajedničkoj državnoj granici, kazao je Marković.

Njegov kolega, šef Odsjeka za prelazak granice Prijepolje Dejan Bugarin rekao je da zajedničke patrole djeluju na četiri sektora i to na sektoru Tutin-Rožaje, Sjenica-Bijelo Polje, Prijepolje-Bijelo Polje i Prijepolje-Pljevlja.

– Od početka rada zajedničkih patrola, 1. novembra 2009. godine, do sada je otkriveno jedno krivično djelo, 13 prekršaja, zabranjeno je prenošenje 1.080 kilograma sirove kafe, pronađena su i oduzeta tri motorna vozila u ilegalnom prometu, određen broj grla krupne stoke. Od 13 otkrivenih prekršaja dominiraju oni koji su predviđeni Zakonom o zaštiti državne granice, saobraćajni prekršaji, prekršaji carinskog zakona…, istakao je Bugarin, naglašavajući da je jedan od ciljeva protokola i aktivnosti na zajedničkoj granici jačanje bilateralne saradnje između dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari