Američki predsednik Barak Obama obelodanio je dugo očekivanu strategiju za Avganistan koja predviđa slanje hiljada dodatnih trupa i civilnih zvaničnika. Glavna meta nove strategije biće „sigurna utočišta“ Al Kaide i talibanskih militanata.

Takođe, ovim planom biće cementiran novi američki regionalni pristup, sa Avganistanom i Pakistanom kao jedinstvenim izazovom. „Era blanko čekova je gotova“, izjavio je Obama pred liderima Kongresa u Beloj kući.

Ashraf Hajdari, iz avganistane ambasade u Vašingtonu, kaže da je jedini način da se zemlja odbrani od neprijatelja – efikasna vlada i pružanje osnovnih javnih suluga. Strategija podrazumeva slanje dodatnih 4.000 vojnika za Avganistan uz još 17.000 ranije najavljenih borbenih snaga. Na terenu već se nalazi 38.000 vojnika. Nekoliko stotina civilnih zvaničnika biće raspoređeno širom zemlje u pružanju pomoći u bezbednosti i obuci avganistanskih snaga. Očekuje se i povećanje avganistanskih snaga na 134.000 i 82.000 pripadnika policije.

Zvaničnici Bele kuće kažu da će vladama u Kabulu i Islamabadu predstaviti do sada najeksplicitnije zahteve. Obama će insistirati da dve zemlje pogođene rivalstvom plemenskih grupa i modernim geopolitičkim neprijateljstvom pronađu načine da sarađuju i transformišu svoja društva.

Prema nekim kritičarima, Obamini ciljevi deluju isuviše nedostižno, pa čak i naivno. Drugi pak smatraju da je planirano preinačenje toka avganistanskog rata kao regionalno pitanje u kojem nije uključen samo Pakistan, već i Indija, Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i države Centralne Azije. Predviđeni Obamin plan podrazumeva i da se ubedi Pakistan da prestane da svoje vojne resurse usmerava na dugogodišnjeg neprijatelja Indiju, kako bi se mogli koncentrisati na borbu protiv pobunjenika u plemenskim regionima. Taj cilj mogao bi biti teško dostižan imajući u vidu neprijateljstvo koje traje više od pola veka, uključujući i oružanu nuklearnu trku između Indije i Pakistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari