Izrael je započeo prikriveni rat protiv Irana što je alternativa za direktne vojne napade zbog nuklearnog programa Teherana, otkrili su izvori iz američke obaveštajne službe. Tajni rat vodi se uz pomoćplaćenih ubica, sabotaže i dvostrukih agenata, koji ometaju nezakoniti projekat o oružju tog režima, navode stručnjaci.

 Najdramatičniji element napora za osujećivanje nuklearnog programa Teherana jesu planovi da se izvrši atentat na čelne ljude koji učestvuju u nuklearnim operacijama.

Uprkos strahovima u Izraelu i SAD da se Iran približava tački kada njegova sposobnost da napravi atomsku bombu neće moći da bude umanjena, izraelski zvaničnici su svesni promene raspoloženja u Vašingtonu od kada je predsednik SAD Barak Obama stupio na funkciju. Oni u privatnim krugovima priznaju da ne postoji verovatnoća da nova američka administracija sankcioniše vazdušni napad na iranske nuklearne instalacije i da Obamina ponuda da pruži ruku mira Teheranu za sada onemogućava svaku direktnu vojnu operaciju. Cilj je da se uspori ili osujeti program Irana bez rizične direktne konfrontacije koja bi mogla dovesti do rata širih razmera.

„Cilj ometanja programa jeste da se uspori napredak programa na takav način da oni ne otkriju šta se dešava. Nikada to nećete moći da zaustavite. Cilj jeste odlaganje, odlaganje i odlaganje dok se ne smisli neko drugo rešenje ili pristup. Definitivno ne želimo da aktuelna iranska vlada poseduje ovo oružje. To predstavlja dobru politiku, kojoj nedostaje to da ih uništi u vojnom smislu, što verovatno donosi neprihvatljive rizike“, rekao je jedan bivši zvaničnik CIA.

Reva Bala, visoki analitičar u Stratforu, američkoj obaveštajnoj agenciji koja ima jake bezbednosne veze u vladi, izjavila je da je strategija da se pogube ključni ljudi. „U saradnji sa SAD izraelske tajne operacije su se usredsredile na eliminisanje ključnih ljudi koji učestvuju u nuklearnom programu i na sabotiranju lanca za snabdevanje iranskih nuklearnih postrojenja“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari