U redovima političkih stranaka poslednjih godina sve je veći broj advokata. Najveći broj učlanjen je u Srpsku naprednu stranku, zatim Liberalno-demokratsku partiju i u Demokratsku stranku. Oni, prema oceni sagovornika Danasa, svojim znanjem i iskustvom mogu u velikoj meri da doprinesu borbi za demokratiju i naglašavaju da njihovo angažovanje ne sme da ide na uštrb profesije i građana.


Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije objašnjava da se u više od 80 odsto zemalja advokati nalaze na visokim državnim pozicijama, pa čak i kao premijeri i predsednici država.

– Izuzetak nije ni Srbija u kojoj je se veliki broj advokata nalazi na vodećim položajima u političkim strankama. Advokati su ljudi sa ogromnim životnim iskustvom, jer biti advokat znači i biti obrazovan, informisan i snalažljiv, ukazuje Đorđević za Danas.

Prema njegovim rečima, advokatura je „dala“ veliki broj istaknutih političara u našoj zemlji, među kojima su i mnogi ministri pravde, kao što su Vladan Batić, Dušan Petrović i Zoran Stojković. Kao pozitivne primere, Đorđević navodi i državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena i poslanika Srpske radikalne stranke Petra Jojića, koji je, kako kaže „puno učinio za advokaturu“.

– U Statutu Advokatske komore Srbije regulisan je etički kodeks advokata koji su politički angažovani. Naime, advokati koji su na funkcionerskim pozicijama u partijama, ne mogu da budu na rukovodećim mestima u komori, već moraju da biraju da li će biti funkcioneri u stranci ili u komori. Na taj način uspešno se izbegava sukob interesa, jer kao advokati često smo u koliziji sa političkim strankama, ukazuje Đorđević.

On dodaje da se najveći broj advokata sada nalazi u redovima Srpske napredne stranke, ali da za njima ne zaostaje ni Liberalno-demokratska partija i Demokratska stranka.

– Veliki broj advokata koji su nekada bili sudije, tužioci ili policajci učlanilo se u Srpsku naprednu stranku smatrajući da to pomaže realizaciji njihovih ideja, ali to je pogrešan pristup, naglašava Đorđević.

Kao loš primer, naš sagovornik navodi nekadašnjeg predsednika Advokatske komore Beograda Vojislava Nedića, koji je iz redova Demokratske stranke prešao u Srpsku naprednu stranku uz obrazloženje da ta stranka može da reši probleme u advokaturi.

Međutim, iako ga je na konferenciji za novinare u aprilu prošle godine zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić predstavio kao novog člana ove stranke, Nedić u kratkoj izjavi za naš list kaže da je on samo advokat, a ne član političke stranke i da tek razmišlja da li će se politički angažovati.

Sa druge strane, advokat Borivoje Borović, nekadašnji potpredsednik Srpskog pokreta obnove, kaže za Danas da advokati kao najveći borci za ljudska prava mogu da daju najveći doprinos u borbi za demokratiju.

– Bio sam politički angažovan tokom devedesetih. Pre toga se nikada nisam bavio politikom, niti sam bio član Saveza komunista Jugoslavije. Bio sam i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i uveli smo mnoge reforme koje su se pokazale kao efikasne, kao što je učešće Advokatske komore Srbije u izboru sudija. Tada je kriterijum za izbor sudija bio mnogo bolji nego sad, naglašava Borović.

Komentarišući načine na koje su pojedini advokati pristupili političkim strankama, Borović navodi da su to advokati koji nemaju bogatu karijeru, već obmanjuju javnost da će svojim angažovanjem rešavati probleme.

– Pojedini političari, kao što je na primer Tomislav Nikolić, iskoristili su masovne transfere u svoju stranku, ali ne verujem da će oni te ljude imati u vidu kada se budu birale rukovodeće pozicije, zaključuje Borović.

Šoškić: Bez privilegija

Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, kaže za Danas da su advokati politički angažovani ne samo u Srbiji, već u svim zemljama sveta. „Advokati su pokazali sposobnost za bavljenje politikom zbog svog znanja i ugleda. Međutim, svi oni advokati koji su politički angažovani, a i dalje obavljaju advokaturu ne smeju da koriste privilegije u odnosu na druge kolege. U Skupštini ima mnogo advokata koji ne rade u korist svoje profesije, već stranke, ali to više govori o njihovoj društvenoj ni moralnoj svesti“, ukazuje Šoškić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari