Hilari Klinton uživa veliku prednost u odnosu na rivala Baraka Obamu među hispano biračima, čiji bi glasovi mogli da budu od ključne važnosti na preliminarnim izborima u utorak kada se istovremeno glasa u 22 države, pokazuju istraživanja demokrata.
Obama se bori da premosti tu razliku, prilagođavajući se načinu na koji Hilari Klinton vodi kampanju među Latinoamerikancima i dodvorava im se rečenicama na španskom jeziku.

Hilari Klinton uživa veliku prednost u odnosu na rivala Baraka Obamu među hispano biračima, čiji bi glasovi mogli da budu od ključne važnosti na preliminarnim izborima u utorak kada se istovremeno glasa u 22 države, pokazuju istraživanja demokrata.
Obama se bori da premosti tu razliku, prilagođavajući se načinu na koji Hilari Klinton vodi kampanju među Latinoamerikancima i dodvorava im se rečenicama na španskom jeziku. U tu svrhu Obama je poslao senatora Džona Kenedija iz Masačusetsa u kampanju u Novom Meksiku i drugim mestima gde mnogi stariji Latinoamerikanci visoko poštuju Kenedijevo ime. Što se tiče mlađih Latinoamerikanaca, Obama se nada da će njegova dokazana sposobnost da pobudi svoju generaciju i među crncima i među belcima doneti podjednak uspeh i među Hispanoamerikancima u Kaliforniji i drugim državama u kojim se glasa 5. februara.
Tradicionalno, političari se mnogo trude da se dodvore Latinoamerikancima. Ali, u svetlu demografskih i političkih trendova nije preterano reći da Hispanoamerikanci mogu imati ključnu reč u predsedničkoj trci“, kaže Simon Rozenberg, šef levičarskog istraživačkog centra NDN u nedavnoj studiji o opštim i preliminarnim izborima.
U međuvremenu, kandidati za demokratsku predsedničku nominaciju suočili su juče svoje stavove u novoj televizijskoj debati uoči Superutorka. Prva debata od povlačenja Džona Edvardsa iz trke nije iskristalisala jasnog pobednika.
Obama je, otvarajući debatu u Kodak teatru u Los Anđelesu, izjavio da se SAD suočavaju sa „odlučujućim trenutkom“. „Sada je pitanje da li ćemo gledati ispred ili iza sebe“. Klinton je rekla da je republikanska administracija Džordža Buša stvorila „mnoštvo problema“. „Imperativ je da imamo predsednika koji će početi da rešava naše probleme“, izjavila je ona.
Debatu je obeležio srčan ton dvoje kandidata. „Bio sam prijatelj s Hilari pre nego što smo počeli kampanje. Biću njen prijatelj i kada se kampanja završi“, izjavio je Obama. Njegova rivalka je ukazala da „razlike između Baraka i nje blede u poređenju s razlikama koje imaju s republikancima.
Tokom sučeljavanja bilo je i trenutaka tenzija, naročito kada se povela priča o ratu u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari