Avganistanski civili juče su počeli da se vraćaju u oblast koju su britanske trupe očistile od talibana u prvoj fazi ofanzive Moštarak, čiji je cilj iskorenjivanje pobunjeništva. Nastavnici, profesori i civilni službenici, kao i strani inženjeri svojim povratkom u oblast pokušaće da cementiraju postignuta vojna dostignuća.

U narednih nekoliko nedelja, hiljade farmera dobiće na poklon razne vrste sadnica kao način da se sa oranica iskoreni opijum koji su gajili talibani. Lokalna vlada će prvi put za nekoliko decenija postaviti svoje baze po selima. Ove poteze zvanično je obelodanio Gulab Mangal, guverner provincije Helmamd objavljujući kraj vojne ofanzive u distriktu Nad Ali i početak civilne faze.

Prema izveštajima sa lica mesta britanske i avganistanske snage nisu nailazile na veći otpor tokom napredovanja ka provinciji Nad Ali, za razliku od američkih marinaca koji su se suočavali sa jačim opiranjem pobunjenika oko grada Mardžaha na jugozapadu Avganistana.

NATO snage će nastaviti da kontrolišu bezbednost oko Nad Alija, sve dok traje civilna faza. Cilj za avganistanske lidere jeste da ubede lokalne ljude da ostanu i da ne treba više da se plaše talibana. Britanski i američki inženjeri nadgledaće obnovu škola, zdravstvenih ustanova i drugih infrastrukturnih objekata. Plan je da se u narednih nekoliko nedelje i meseci što veći broj civila vrati u oblasti očišćene od talibana. Tokom tog vremena očekuje se da se broj avganistanskih zvaničnika učetvorostruči. Njima će biti ponuđena radna mesta na projektima obnove infrastrukture uništene pod talibanskim rukovodstvom. Cilj svega jeste da se pokaže da se vlada u Kabulu brine za njih te da ih međunarodna zajednica neće napustiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari