Borba za reke Stare planine, noćna dežurstva i lanac na mostu 1Ilustracija Foto: Jovana Zec/Radio Beograd 202 (Arhiva)

Meštani Toplog Dola, Temske i drugih sela u tom delu Stare planine, potpomognuti planinarima i ljubiteljima prirode iz Niša, Pirota i Knjaževca organizovali su danas protest u Toplom Dolu zbog najavljenog gradnje derivacioni mini hidroelektrane (MHE) na Toplodolskoj reci.

Investitor Dragan Josić nije se danas pojavio sa bagerima kao što je to meštanima Toplog Dola najavio prošle nedelje, ali su Toplodolci sigurni da on nije odustao od izgradnje i da će se uskoro opet pojaviti u njihovom selu.

Meštani koji su danas učestvovali na protestu kazali su agenciji Beta da su zbog straha od dolaska bagera počeli da organizuju i noćna dežurstva, a most koji vodi preko reke počeli su preko noći da vezuju lancem i katancem.

Toplodolci su podsetili da je MHE koju hoće da gradi Josić samo jedna od ukupno sedam koju investitori priželjkuju da izgrade u tom delu Stare planine, a to bi, kako naglašavaju, značilo da bi u cevima nestalo 43 kilometara njihovih kao „suza čistih“ planinskih reka.

Miljan Stojanović iz Toplog Dola rekao je da investitor želi da izgradi MHE na Toplodolskoj reci iako nema kompletnu dokumentaciju.

„On ima papir iz Zavoda za zaštitu prirode koji mu omogućava da dobije projektnu dokumentaciju, ali ne i dobijanje gradjevinske dozvole. Srbijašume su mu stavile do znanja da ne može da počne da gradi MHE dok ne dobije taj papir, ali i pored toga je najavio da će danas da dođe sa bagerom i početi da radi“, istakao je Stojanović.

Prema Stojanovićevim rečima, meštani Toplog Dola se od februara ove godine bore za svoju reku, jer ne žele da ona završi u cevi.

„Mi smo ranije bili mirno selo, a sada je ovde ratno stanje, dežuramo danonoćno. On najavljuje da će graditi, mi ćemo da se branimo i videćemo šta će dalje da bude“, rekao je Stojanović.

Minja Nikolić (66) iz Temske kazala je da su se i meštani tog sela organizovali kako bi odbranili reku od investitora i izgradnje MHE.

„Imali smo sinoć zbor i 32 muškarca i ja prijavili smo se da svake noći dežuramo na Mrtvačkom mostu iza sela. Bager pored nas neće moći da prodje. Moramo tako, ako Toplodolci ostanu bez vode ostaćemo i mi“, izjavila je Nikolić.

Podršku meštanima na protestu dao je danas i odbornik opozicione odobriničke grupe „Najbolje za Pirot“ u pirotskoj Skupštini Zoran Stojanović.

„Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je glavni kreator svih MHE na Staroj planini. On je bez odluke Skupštine dao investitoru u Toplom Dolu jedini put koji od sela vodi ka Babinom zubu. Meštanima je to jedina veza do imanja. Šta bi radili ukoliko bi investitor počeo da ukopava u put ogromne cevi jer nema gde na drugo mesto da ih postavi“, kazao je Stojanović.

On je istakao da su meštani polako počeli da se vraćaju na svoja imanja i sela na Staroj planini, a sela bi se potpuno ugasila ukoliko bi ostala bez vode.

„Meštani čuvaju stoku i godišnje isporuče oko 500 teladi, to je korist i za njih i za društvo. Velika nepravda bi se učinila ovom stanovništvu izgradnjom MHE“, naglasio je Stojanović.

Ivica Veljković iz Dojkinaca rekao je na protestu da su toplodolski i dojkinački deo najlepši deo Stare planine, ali da investitori koji grade MHE žele da sve to unište.

„Ovde je priroda netaknuta, voda može da se pije sa izvora, a oni hoće da je stave u cevi. Nestale bi time brojne autohtone vrste riba i insekata“, izjavio je Veljković.

Podršku meštanima dali su i planinari PD „Preslap“ iz Niša. Načelnik tog planinarskog društva Nenad Stevanović istakao je da će se planinari boriti sa meštanima do samog kraja kako bi sačuvali Toplodolsku i druge reke u tom delu i više desetine vodopada na njima.

Meštani su ponovili na protestu da reke Stare planine za njih znače život i da bi, u slučaju da im ih investitori unište, jedino mogli da policiju svoje kuće benzinom i da se odsele.

Oni su istakli da staru kuću koju je u selu kupio investitor, a koja je izgorela pre dva dana, nisu oni zapalili već veruju da je to učinjeno kako bi se meštani „ocrnili“ kao što je to učinjeno i sa meštanima Rakite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari