Borba za vlast u Kragujevcu još uvek, reklo bi se, nije okončana.

Umesto dugo najavljivane inicijative Srpske napredne stranke za smenu aktuelne gradske vlasti, u Skupštinu grada, uoči minulog vikenda, stigao je zahtev još uvek vladajuće stranke Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) i njenih (pre)ostalih koalicionih partnera za preispitivanje poverenja gradskom rukovodstvu, na čelu sa gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, koji je i potpredsednik Zajedno za Šumadiju (ZZŠ), izjavio je tim povodom da je prošlog petka u skupštinsku proceduru zvanično ušla inicijativa odbornika ZZŠ, DS i LDP za sazivanje vanredne sednice skupštine, na kojoj će se poslanici izjašnjavati o poverenju gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću. Sednica na kojoj će se odbornici izjašnjavati o poverenju gradonačelniku Stevanoviću biće, prema Milenićevim rečima, održana u zakonskom roku koji „ne sme da bude dalje od 15 dana od trenutka ulaska zahteva u skupštinsku proceduru“. Milenić je obavestio javnost i da najavljena inicijativa grupacije oko SNS, kojom se traži izjašnjavanje lokalnog parlamenta o poverenju predsedniku Skupštine grada, još uvek nije stigla.

– Inicijativa za promenu vlasti i smenu gradonačelnika Kragujevca još uvek postoji samo u medijskim tekstovima. U realnom životu takve inicijative još uvek nema. Mi imamo nešto drugo. Imamo protivzakonit napad na funkciju lokalne samouprave, koja garantuje prava građana da o njoj samostalno odlučuju na slobodnim izborima – kazao je Milenić, naglašavajući da SNS ima neodoljivu potrebu da svim mogućim sredstva pošto- poto dođe na vlast, te da je ideja o promeni vlasti bez izbora „prikriveni oblik napada na ustavno garantovanu funkciju lokalne samouprave u Kragujevcu“.

– Ne biraju se sredstva da bi se ljudi pokolebali, prelomili i odustali od svog političkog i odborničkog stava. Njihova jedina namera je da po direktivi iz Beograda obore Veroljuba Stevanovića i lokalnu samoupravu, zasnovanu na izbornoj volji građana Kragujevca, rekao je Milenić i pozivao SNS da raspiše lokalne izbore u Kragujevcu.

On poručuje da će samouprava Kragujevca biti odbranjena, jer je ukorenjena u izbornoj volji građana i zato što, kako je rekao, postoji moralna čvrstina odbornika ZZŠ, DS i LDP. „Nezavisni odbornici nas već podržavaju, a verujem da će se taj krug proširiti do sednice SG kada budemo odlučivali o poverenju gradonačelniku“, ističe Milenić.

Podsetimo da su 44 odbornika SNS, SPS, DSS, Pokreta „Za naš grad“, PUPS, JS i SPO u drugoj polovini minule sedmice potpisala inicijativu za sazivanje sednice SG po hitnom postupku, na kojoj bi se raspravljalo o poverenju predsedniku SG Saši Mileniću, a time o i aktuelnoj gradskoj vlasti, odnosno gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću, koji je, nakon verifikacije inicijative SNS, poručio da, bez obzira kako se trenutna situacija u gradskom parlamentu bude razrešila, na političkoj sceni Kragujevca ništa neće biti gotovo. Naprotiv.

U Zajedno za Šumadiju priznaju da skupštinsku većinu trenutno, nakon prošlonedeljne inicijative SNS, imaju naprednjaci i stranke koje su im se, u međuvremenu, pridružile (SPS, DSS, PUPS, JS, Pokret „Za naš grad“ i SPO), te da ZZŠ, sa DS-om i LDP-om računa na sigurna 42 odbornika, dok je jedan predstavnik „zajedničara“ u lokalnom parlamentu „sporan“, i pretpostavlja se da je prešao na stranu SNS. „Zajedničari“ se, ipak, sudeći po Milenićevoj izjavi, nadaju da bi odnos snaga u gradskom parlamentu do vanredne sednice mogao i da se promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari