Koalicione snage napreduju ka talibanskim oblastima u nemirnoj južnoj avganistanskoj provinciji Helmand u okviru najveće antipobunjeničke ofanzive od početka rata u Avganistanu. Prema navodima američkih i avganistanskih komandanata broj talibanskih boraca u poslednjem pobunjeničkom uporištu Mardžah na jugu zemlje je prepolovljen.

Četvrtina od 400 talibanskih boraca, procenjuje se, ubijeno je od početka ofanzive Moštarak. Takođe, veruje se da je gotovo isto toliko talibana napustilo oblast, među kojima i njihovi lideri, dok lokalno avganistansko stanovništvo u velikoj meri pomaže koalicionim snagama da otkriju skrovišta pobunjenika i sakrivene bombe. Pojedini izveštaji ukazuju da je veliki broj pobunjenika prebegao u Pakistan, gde stanuje visoko talibansko rukovodstvo.

„Talibani nemaju specifičnu uniformu, već izgledaju kao i obični građani. Stoga mogu u bilo kom trenutku otići gde žele“, navodi Abdul Razak, plemenski vođa iz Mardže. Uprkos ohrabrujućim izveštajima sa ratišta, američka vojska i avganistanska vlada suočavaju se sa mnogo poteškoća u Mardži i drugim lokacijama. Bombe postavljene na putevima i snajperisti koji vrebaju sa krovova zgrada primorali su pojedine jedinice da na kratko zaustave svoja prodiranja. Njihov uspeh donekle su zasnili i podaci o stradanju 20 civila. Iako su borbe nastavljene u protekla 24 sata u Mardžahu američki marinci nisu napredovali više od 500 metara, navodi se u izveštajima sa ratišta. „Postigli smo siguran napredak, ali smo veoma promišljeni kada je reč o detektovanju i raščišćavanju puteva od improvizovanih eksplozivnih naprava“, navodi američki mornarički kapetan Abraham Sipe.

Američki i avganistanski komandanti na terenu nadaju se da će borbena faza ofanzive biti završena za tri do četiri dana. „Sporadični okršaji još su na snazi u Mardžahu. Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke“, kaže Gulam Mahaiudin Gori, avganistanski general u provinciji Helmand.

Britanske i avganistanske trupe preuzele su kontrolu nad selom Šovalom, koje koalicione snage opisuju kao „lokalno sedište talibanske vlade u senci“.

Otet zamenik Mule Omara

Karači – Visoki talibanski vojni komandant otet je u Karačiju u tajnoj akciji pakistanskih i američkih obaveštajnih snaga. Pakistanske vlasti potvrdile su da je Mula Abdul Gani Baradar, najznačajnija talibanska ličnost, oteta u oblasti uglavnom naseljenoj Avganistancima i pakistanskim Paštunima. Mula Baradar, inače zamenik Mule Omara, vrhovnog talibanskog komandanta, uredno je posećivao Karači, za koje su obaveštajne agencije uverene da je postao glavno utočište talibanskog rukovodstva. Teroristički stručnjaci opisuju Baradara kao veštog vojnog lidera koji je bio na čelu brojnih visokih sastanaka talibanskih komandanata u Avganistanu. Veruje se da je Baradar odgovoran za talibansku praksu „sađenja cveća“- improvizovanih eksplozivnih naprava duž puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari