Borci iz Niša: Premijerka obećala, ali ratnih dnevnica još nema 1Foto: “Niš moj grad”

Odbornik odborničke grupe “Niš moj grad” u Skupštini grada Miodrag Stanković podneo je odborničku inicijativu da Grad Niš posreduje kod Vlade Srbije da se “hitno reše opravdani zahtevi” boraca ratova 90.tih, među kojima su isplate ratnih dnevnica i naknada nematerijalne štete zbog diskriminacije.

– Na predlog Premijerke, formirana je Radna grupa čiji je zadatak bio da reše sve nerešene probleme i preko nadležnih institucija realizuju da se ratne dnevnice isplate, kao i da se obezbedi naknada nematerijalne štete borcima zbog diskriminacije. Nažalost, problem se odlaže unedogled- korona, zauzetost nadležnih i drugi razlozi. Zahtevam posredovanje gradonačelnice Niša (Dragane Sotirovski) kod Vlade Republike Srbije da se preciziraju rokovi i izvršioci i da se obezbedi ispunjenje svih zahteva boraca- naveo je Stanković u odborničkoj inicijativi.

Dejan Veličković, predsednik Udruženja boraca „Oko sokolovo“, danas je na konferenciji za novinare Niške inicijative, na kojoj je učestvovao, precizirao da su borci pre godinu i po dana proveli 17 dana u šatorima ispred Vlade Srbije, da je nakon par sastanaka formirana Radna grupa, ali da se do sada “sve što je tada dogovoreno svelo na obećanja”.

Veličković je kazao da borci zahtevaju da im se zaostale ratne dnevnice isplate po zaključku Vlade iz 2008. godine, da iznos nematerijalne štetete zbog diskriminacije bude 200.000 dinara, a da učesnici ratova dobiju nacionalne penzije i nacionalno priznanje.

Niški borci, takođe, zahtevaju da imaju prioritet u lečenju u zdravstvenim ustanovama, kao i da oni i radno sposobni članovi njihovih porodica imaju prednost prilikom zapošljavanja preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

On je dodao da borci u Nišu dobijaju jednokratne novčane socijalne pomoći i oslobođeni su od obaveze plaćanja komunalnih troškova, ukoliko ispunjavaju uslove, ali da je to “samo kap u moru potreba ljudi koji su se, rizikujući svoje živote, borili za svoj narod i svoju zemlju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari