Zbog činjenice da je urednik u Književnoj zajednici „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović odbio da potpiše ugovor kojim se Grad Vranje obavezuje da sa dva miliona dinara finansira programske aktivnosti ove organizacije, kao i da podrži održavanje 49. „Borine nedelje“, dovedeno je u pitanje održavanje celokupne manifestacije koja treba da traje do 29. marta.

– Grad na ovaj način nema zakonsku osnovu da na račun Književne zajednice prebaci sredstva, navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja povodom ovog nesvakidašnjeg slučaja.

Nela Dimitrijević, članica Gradskog veća za kulturu i informisanje, izrazila je žaljenje zbog nastale situacije i precizirala da „niko nema ovlašćenja da bez dokumentacije koja se podrazumeva, a to je u ovom slučaju potpisani ugovor sa obe strane bilo kome prebacuje novac poreskih obveznika“. Urednik u Književnoj zajednici „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović kratko je rekao za portal „Južne vesti“ da nepotpisivanje ugovora „nije njegova lična odluka“.

– Manifestacija će uprkos svemu biti održana jer je sve organizovano, ljudi dolaze u Vranje, potvrdio je Mihailović, najavljujući da će o svemu detaljnije govoriti na konferenciji za medije. Mihailović je ranije izrazio svoje nezadovoljstvo visinom sredstava koje je gradska vlast opredelila za ovu manifestaciju ali i sveukupni rad organizacije na čijem je čelu.

Ovo je još jedna kulminacija loših odnosa na relaciji gradske vlasti i Književne zajednice, nakon što je pre nekoliko godina doneta odluka o raskidu ugovora po kome je ova nevladina organizacija jedno vreme bila na stalnom budžetskom finansiranju za svoje programske aktivnosti. Od tada usledilo je više tužbi protiv gradskih vlasti u kojima je urednik zajednice Mihailović pokušao da svoja prava ostvari na sudu.

Gradska vlast u Vranju je 2011. godine organizovala 45. „Borinu nedelju“, a iste godine održana je i paralelna manifestacija koju je o svom trošku održala Književna zajednica, pa je ostalo upamćeno da su dodeljene dve nagrade za najbolje prozno delo u toj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari