Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da od bugarskih organa očekuje objašnjenje zbog ukidanja pritvora bivšem kosovskom premijeru Agimu Čeku, navodeći da to ne doprinosi dobrosusedskim odnosima.

– Način na koji je Bugarska reagovala ne doprinosi našim najboljim odnosima. Očekujem da ću od predstavnika vlasti Bugarske dobiti objašnjenje – rekao je Tadić novinarima u Domu Narodne skupštine nakon uručenje diploma i oficirskih sablji oficirima 52. klase generalštabnog usavršavanja. On je istakao da oni koji su optuženi za ratne zločine moraju biti procesuirani i poručio da će Srbija nastaviti da gradi najbolje moguće odnose sa Bugarskom, kao i da će nastaviti saradnju sa tom zemljom u borbi protiv organizovanog kriminala. Agim Čeku izjavio je juče da će još nekoliko dana ostati u Bugarskoj da sačeka hoće li se tužilaštvo žaliti na odluku suda kojom mu je ukinut pritvor i da će se to znati najkasnije u ponedeljak.

– Ako ima nečeg pozitivnog u mom hapšenju to je činjenica što sam izašao pred sud i što je sud odbacio nalog za hapšenje. Prvi put sam imao priliku da vidim optužbe Srbije i Interpolov nalog za hapšenje. Stvarno su smešni. Srbija je lagala Interpol izmišljenim i neistinitim informacijama – rekao je Čeku za Radio Kosovo. On je najavio da će odmah po povratku na Kosovo zatražiti zvanično od Interpola da povuče naloge za hapšenje i odbaci optužbe protiv njega pošto, kako je rekao, „ne samo da ne sadrže neke činjenice već su „ponavljam smešne“. Čeku se nada da će ovaj slučaj poslužiti Interpolu da konačno povuče naloge za hapšenje ne samo njega već i drugih političara sa Kosova.

Čekuu je pritvor u bugarskom gradu Ćustendil ukinut u četvrtak i odbijen je zahtev za ekstradiciju u Srbiju. On je uhapšen u utorak na bugarsko-makedonskoj granici, po crvenoj Interpolovoj poternici koju je raspisao srpski Interpol. U optužnici koju je pravosuđe Srbije podiglo protiv Čekua, na teret mu se, kao bivšem komandantu OVK, na osnovu komandne odgovornosti, stavlja ubistvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nealbanaca.

Amnesti traži izručenje

Organizacija Amnesti internešenel zatražila je od bugarskih vlasti da Čekua izruče Srbiji, gde bi se suočio sa pravdom. „Bugarska i Srbija su članice Evropske konvencije za ekstradiciju, što traži ekstradiciju traženih osoba u obe zemlje. Čini se da uopšte nema legitimnog prostora na osnovu Konvencije i zakona Bugarske u ovom slučaju kojim bi se objasnilo odbijanje izručenja osobe koja je tražena za ratne zločine“, piše u saopštenju Amnestija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari