Borislav Novaković: Provala nasilja i torture na Filozofskom fakultetu 1Foto: Radovan Balać/ Danas

Podpredsednik Narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Borislav Novaković izjavio je za Danas da je zgrožen događajima od jutros u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

„Kao bivši student i student prodekan filozofskog fakulteta, zgrožen sam onim što se događa u zgradi Rektorata i na filozofskom fakultetu. Filozofski fakultet je uvek bio i biće bastion slobodne i kritičke misli. Ova provala nasilja i torture, legitimisanje studenata i profesora od strane privatnog obezbedenja „ljudi u crnom“ je ne samo urušavanje autonomije univerziteta nego i osporavanje svake mogućnosti da se bez direktnog pritiska vlasti upravlja novosadskim univerzitetom kao najvažnijom intelektualnom zajednicom“, izjavio je Borislav Novaković za Danas.

Studenti iz neformalne grupe STAV napadnuti su rano jutros ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu gde se danas održavaju izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta počeli su posle osam. Studenti iz grupe STAV okupili su se rano jutros ispred Rektorata kako bi ponovo sprečili glasanje. Međutim, oko 5.30 sati, kako je preneo 021.rs, bačena je neka vrsta eksplozivne naprave, čija je eksplozija odjeknula širom centra Novog Sada.

Ispred zgrade se nalazila grupa muškaraca obučena u crno i ne pušta studente da uđu u Rektorat. Policija je legitimisala studente, a studentima Mili Pajić i Srđanu Đuriću ukazana je hitna pomoć na licu mesta, a potom su prevezeni u Urgentni centar.

Podsetimo da su studenti STAV-a letos blokirali Rektorat, kako bi sprečili održavanje izbora, jer smatraju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi. Tokom dvonedeljnog protesta studenti su na zgradu Rektorata okačili transparente kojima su kritikovali rektora Dejana Madića, a moto blokade je glasio „Jedna lista nije izbor“.

STAV je do sada tri puta blokirao održavanje izbora u zgradi Filozofskog fakulteta i podneo disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića – zbog fizičkog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari