Premijer Bugarske Bojko Borisov nije prihvatio ostavku ministarke inostranih poslova Rumjane Želeve, ali se složio sa povlačenjem njene nominacije na mesto evropske komesarke za pomoć u razvoju.

„Ne prihvatam njenu ostavku na mesto ministra spoljnih poslova jer nemam nikakvog razloga da tako nešto uradim“, rekao je Borisov.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso „primio je na znanje“ odluku Rumjane Želeve da podnese ostavku na mesto budućeg evropskog komesara za pomoć u razvoju, na koje ju je predložila Bugarska.

Želeva je ponudila ostavku na mesto ministarke i objavila da povlači nominaciju na mesto evropskog komesara nakon što su delegati Evropskog parlamenta izrazili sumnje u njene kvalifikacije. Ona je, kako je istakao šef delegacije Socijaldemokratske partije Austrije pri EP Jerg Lajhtfrid, bila najslabija kandidatkinja budućeg sastava EK. U prošlosti je Evropski parlament odbio samo jednog kandidata, a to je 2004. bio Italijan Roko Butiljone, koji je, potom, zamenjen drugim kandidatom.

Bugarska će sada imenovati novog kandidata. Glasanje o Evropskoj komisiji u Evropskom parlamentu sada je odloženo sa 26. januara na februar, a izbor novog sastava Komisije najverovatnije će biti održan 11. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari