U Kostolcu je u sredu, 29. januara, održana konstitutivna sednica Skupštine gradske optine, prema rezultatima lokalnih izbora održanih u decembru.

Odlučujuću većinu imaće koalicija SNS-SPS, sa 16, od ukupno 21 odborničkog mesta. Za predsednika opštine izabrana je doktorka Doma zdravlja Kostolac Borka Šutović (SNS), a za zamenika njen stranački kolega Saša Pavlović. Ivan Savić, takođe naprednjak, izabran je za predsednika Skupštine opštine, a za njegovog zamenika Vladimir Vila (SPS), dosadašnji predsednik opštine.

Prioriteti nove vlasti u Kostolcu, koja je formirana po ugledu na republičku, biće razvoj privrede, društvenih delatnosti i ekologije, kao i otvaranje novih radnih mesta, rekla je Borka Šutović nakon konstitutivne sednice. U Gradskom veću, koje broji šest članova, pet je pripalo naprednjacima, a samo jedno njihovim koalicionim partnerima iz SPS-a. Na pitanje da li je zadovoljan ovakvim rasporedom snaga, Vladimir Vila odgovorio je da jeste, jer je on napravljen prema broju osvojenih glasova na decembarskim izborima.

Novi zamenik predsednika opštine, Ivan Savić, izjavio je da će Kostolac imati stabilnu većinu u palamentu, jer vladajuća koalicija ima 16, od ukupno 21 odborničkog mesta. Na pitanje da li će se boriti za povećanje budžeta Kostolca, kao što je i najavljivano, Savić je odgovorio potvrdno. „Borićemo se za sve ono što smo obećali građanima tokom naše predizborne kampanje. Sa koalicionim partnerima usaglasalili smo 13 tačaka, među kojima je i povećanje opštinskog budžeta, i nameravamo da ih sve sprovedemo u delo“, rekao je Savić.

Povećan broj članova Opštinskog veća

U novo formiranoj vlasti biće šest članova, umesto dosadašnjih pet, članova veća. Razlog toj promeni što jedan član veća dodeljen je SPS-u, dok ostalih pet biće iz redova SNS. Iako je, ranije bilo dogovoreno, da će i koalicioni partneri u okviru SNS, Nova Srbija i SPO, dobiti po jedno mesto u veću to se nije dogodilo. Oni su od svojih prdizbornih koaliconih partnera dobili po jednog odbornika u novom skupštinskom sazivu, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo kod njih.

Naredba odozgo

Naprednjaci u Kostolcu bili su protiv toga da ponovo ulaze u koaliciju sa SPS-om, jer su smatrali da ovi usporavaju reforme i borbu protiv korupcije. Šta više, oni su u preditbornoj kampanji neštedemice kritikovali svoje bivše i sadašnje koalicione partnere. Međutim, morali su da prihvate odluku vrha stranke i ponovo se udruže sa socijalistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari