Borko Stefanović: Beograd okrenut dijalogu, ali je nezamislivo da Srbija prizna Kosovo 1foto FoNet Zoran Drekalović

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je danas, na sastanku sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva Nemačke i Jugoistočne Evrope Bundestaga, da je Beograd okrenut dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da je nezamislivo da prizna nezavisnost Kosova, kao i da podrži njegovo članstvo u UN.

Za nas je od najvećeg interesa da Srbi ostanu da žive na Kosovu, ali i da Srbija sačuva svoje nacionalno dostojanstvo i evropski put, uz što brže sticanje članstva u EU, naglasio je Stefanović i izrazio žaljenje što našoj javnosti nije omogućen uvid u nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

On je naveo da se naša zemlja nalazi u osetljivoj situaciji, imajući u vidu da, iako je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Stefanović je dodao da se za to čvrsto zalaže kako zbog evropskog puta Srbije, tako i zbog privrede i investicija, ali i zbog pozicije i mogućnosti zaštite nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, Srbija ceni svaki oblik saradnje sa Nemačkom, a posebno intenzivnu komunikaciju parlamentaraca.

Predsednik PGP Nemačke i Jugoistočne Evrope Josip Juratović naveo je da se nemačka vlada zalaže da se Zapadnom Balkanu pruži ozbiljna evropska perspektiva.

Juratović je ukazao i da je bitno da se vodi dijalog između Beograda i Prištine, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, kako bi se strane u konfliktu približile.

Na važnost da se ovom regionu pruži jasna evropska perspektiva i da se ubrza proces evropskih integracija Srbije, ukazala je tokom razgovora i poslanica poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Dubravka Filipovski.

Poslanik poslaničke grupe Moramo – Zajedno Đorđe Miketić istakao je da otvorena pitanja treba rešavati dijalogom i da je to put postizanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari