Borović: Osumnjičeni za ubistvo Danke biće slobodni, ako se istraga ne završi u šest meseci 1foto FoNet Aleksandar Barda

Ukoliko se istraga ne završi za šest meseci, osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić biće pušteni na slobodu, ali istraga je upropašćena kada su političari počeli da se mešaju u nju, objasnio je advokat Borivoje Borović.

Optuženi za ubistvo Danke Ilić, koji se dosada branio ćutanjem, na današnjem saslušanju rekao je da nema nikakve veze sa ubistvom i da nikada nije video devojčicu.

Borović kaže da mu je, na osnovu onog što je pratio u medijima, to očekivano.

„Nakon što su političari umešali u policijsku istragu, pa su nakon toga odlučili da daju izjave i da usmeravaju javnost u kom pravcu treba da ide istraga, dobili smo rezultat da je čovek shvatio da može da odgovara za teško ubistvo i dobije doživotnu kaznu zatvora. Ako je imao nameru da objasni neki saobraćajni udes, krivično delo koja je blažeg karaktera, više je nema, što znači upropaštena je policijska istraga“, objasnio je advokat, prenosi N1.

Kako dodaje, ne može da zaboravi da su na raznim televizijama policijski inspektori unapred objašnjavali kako izgledaju izvršenja dela ove dvojice okrivljenih.

„Pričali su gde se desilo ubistvo, gde je završilo telo, kako su ponosni na svoje kolege, na ministra policije koji je helikopterom dolazio u ovo malo mesto. Tada sam znao da je upropašćeno i samo ‘lice mesta’. Ima tu, naravno, i časnik lokalnih policajaca, ali istragu ipak usmerava tužilac. Tužilac je taj koji treba i da daje izjave o konkretnim stvarima i jedini ovlašćen da saopštava onoliko koliko može, kako ne bi upropastio istragu“, rekao je.

Od nekompetentnog tumačenja događaja, do nekompetentnog proricanja u kom će pravcu ići istraga, ovo je rezultat, ponavlja.

„Čitam u novinama da će se istraga završiti i kada okrivljeni budu psihijatrijsko-psihološki veštačeni. Prvo, za onog koji se brani ćutanjem, ne može biti bilo kakvo veštačenje. Za ovog drugog, koji je samo objasnio da nije izvršio ovo krivnično delo, takođe ne može da se obavi to psihijatrijsko veštačenje. Pa, ukoliko se istraga u roku šest meseci ne završi, oni moraju da budu pušteni na slobodu“, objasnio je Borović.

Kao dodatnu prepreku navodi to što nema materijalnih tragova.

„U ovom okrivničnom postupku se desilo i ubistvo, prema tvrdnjama iz medija, u policijskoj stanici, gde je preminuo brat jednog od okrivljenih, kome su očigledno torturom pokušavali da iznude izjavu. Ako je to već tako, svaki okrivljeni može da kaže da su torturom pokušali da mu iznude izjavu, a da krivično delo nije izvršio“, istakao je.

„Ako su nevini, ovo je grubo kršenje ljudskih prava“

Upitan da li vredi priznanje okrivljenog koji je već priznao delo, Borović kaže da iskaz ne može da se povuče.

„Ne znam da li je on navodno priznao izvršenje nekog krivičnog dela, ali priznanje mora da ima podršku u materijalnim tragovima. On može da tvrdi da je priznanje iznuđeno torturom. Vrlo mi je žao šta je tom jadnom detetu moglo da se desi, ali sa druge strane, profesionalno govoreći, ako ti ljudi to nisu učinili, povreda ljudskih prava je ogromna. Niko ne odgovara za osobu koja je preminula prilikom ispitivanja u policijskoj stanici. Da li ova osoba koja je priznala, ima lake ili teške telesne povrede, to ne možemo nikada saznati, zato što je pravosuđe zarobljeno. Ako je imao povrede prilikom ispitivanja u policiji, te povrede moraju da budu konstatovane“, rekao je.

Borović je dodao da mi ne čujemo ništa od advokata osumnjičenih, a da ako je reč o braniocima koji su dodeljeni po službenoj dužnosti, oni ne mogu ništa da urade, samo da ćute, prate rad policije i štete svojim klijentima.

„Dodatni bol i greh nanosi se porodici devojčice, u trenu kada se pojavljuju razni medijski članci. Na neki način se oni optužuju da su prodali dete… Nijedan predmet ne zavšri dobro kada se na javan način komentarišu dokazi. Svi su te dokaze kontaminirali“, podvukao je advokat Borović.

Ako je policijski rad bio kvalitetan, oni su morali pronaći neki DNK trag, navodi.

„Dakle, sve je bilo pogrešno, upropašćena je istraga, već viđen postupak. Baš kao u slučaju pevačice Jelena Marjanović ili drugih nemamo ni jednu presudu, čak pravosnažnu, a prolaze godine. Dakle pravosuđe nije interesantno, samo je važna ta vest, politička promocija nekog događaja, gde se političari predstavljaju kao zaštitnici pravde, a kada sve to propadne, oni uvek na tom upropašćenom stanju, samo zaneme. I prilazimo na sledeći slučaj“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari