Od drugog polugođa ove školske godine po jedno odeljenje pripremnog razreda u predškolskim ustanovama, po jedno odeljenje prvog i petog razreda osnovnih škola i po jedno odeljenje prvog razreda gimnazija u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, biće obuhvaćeni nastavom na bosanskom jeziku. Tako će da bude ove školske godine, a naredne bi obrazovanje na bosanskom jeziku trebalo da bude kompletno u svim opštinama gde je bosanski jezik u službenoj upotrebi.



Inicijativu je pokrenulo Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu i organizovalo seminar za izvođenje pripremne nastave na bosanskom jeziku.

Predsednik BNV Esad Džudžević ocenio je da će ostvarivanje prava na školstvo na maternjem jeziku definitivno otvoriti put integraciji Bošnjaka u ceo društveni i državni sistem i da će se „ovim procesom smanjiti etnička distanca između Srba kao većinskog naroda i Bošnjaka kao manjinskog naroda i vratiti tradicionalno poštovanje i suživot ova dva naroda“.

– Ovo je nova era i za Bošnjake u Srbiji i za državu u kojoj živimo. Nova era na najkompleksnijem planu, kao što je pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Biće to proces vraćanja poverenja Bošnjaka u institucije sistema, drugačije gledanje na pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice – naglasio je Džudžević.

Vesna Fila, pomoćnica ministra obrazovanja, istakla je važnost kompetentnosti nastavnika „spremnih da realizuju nastavne planove i programe u skladu sa odlukama Nacionalnog prosvetnog saveta“.

– Odluke će biti uskoro i odnosi se na obrazovanje dece na maternjem jeziku u nekim određenim predmetima. Za početak to će biti pilot projekat – pojasnila je Fila i dodala da će ministarstvo „biti snažan mehanizam partnerstva i podrške“.

Izborni predmet

Ranijih godina bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture bio je izborni predmet i u nastavu je uveden na insistiranje BNV u tehničkom mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari