Vodostaj Save u Bosni i Hercegovini uz obale opština Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak, kao i distrikta Brčko juče je bio u opadanju, ali su zaobalne vode Save u opštini Orašje bile u porastu.

Prema prognozama stručnjaka Hrvatskih voda iz Zagreba, vodostaj Save nizvodno od Slavonskog Broda bi trebalo da bude u daljem blagom opadanju, oko dva centimetra na sat.

Specijalne jedinice Federalne uprave Civilne zaštite BiH razmatrale su na području Orašja različite varijante saniranja probijenog savskog nasipa odbrane na području te opštine. Voda reke Bosne, koja je kod Šamca provalila nasip zapadno od Orašja, juče je i dalje plavila područja u Domaljevcu i Orašju. Objavljen je poziv da se svi radno sposobni meštani oraške opštine jave u svoje mesne zajednice kako bi bili raspoređeni na punktovima za odbranu.

Nakon povlačenja vode u Orašju najveći problem predstavljaju uginule životinje. Prema rečima Fahrudina Solaka iz Federalne uprave civilne zaštite, izvestila je Beta, posle povlačenja vode, osim prljavštine, mulja i blata, problem je veliki broj uginulih životinja i u narednom periodu je najvažnije sprečiti moguće zaraze i epidemiološke krize. Veterinarski fakultet Sarajevo juče je formirao krizni štab i najavio da će stručni timovi koje čine patolog, mikrobiolog, infektolog, virusolog i epidemiolog od danas obilaziti ugrožena područja kako bi izvršili uvid u stanje na terenu i predložili konkretne mere. Situacija se juče stabilizovala i na području Vareša, koje je bilo potpuno odsečeno.

U BiH je nastavljen rad i na sprečavanju većih katastrofa koje bi mogle biti uzrokovane klizištima. Najteža situacija je na području Zeničko-dobojskog kantona i u okolini Tuzle. Klizišta ugrožavaju i elektroenergetske objekte. Snabdevanje strujom u BiH se inače polako normalizuje, ali je juče bez struje i dalje bilo više od 15.000 domaćinstava. Klizišta su u protekla tri dana aktivirana i na području vogošćanskog naselja Ugorsko. Međutim, kako se navodi, nije bilo veće materijalne štete.

Kada je o Republici Srpskoj reč, na području Bijeljine je najkritičnija situacija uz reku Savu kod Balatuna, u kojem je voda juče bila viša od metar i po, s obzirom na to da se tu spajaju drinska i savska voda, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije. Iz Balatuna je u noći između nedelje i ponedeljka evakuisano stanovništvo, u čemu je pomagala ekipa iz Velike Britanije.

Stanje u Bosanskom Šamcu donekle je stabilizovano, iako su se tamo izlile i Bosna i Sava, a iz tog grada je evakuisano 2.000 ljudi, prenela je Radio-televizija Srbije. Savo Minić, načelnik ove opštine, koja je tokom vikenda bila potpuno pod vodom visine i do tri metra, rekao je da je „grad bukvalno uništen“.

Granična policija pozvala je da se pomoć iz inostranstva upućuje na granične prelaze Karakaj i Šepak, te na Brod jer su za saobraćaj zatvoreni prelazi Rača i Pavlovića most, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije. Na graničnom prelazu u Rači obezbeđena je hrana za vozače teretnih kamiona, koji su danima blokirani na ovom prelazu. Na području Brčko distrikta pokrenuta je koordinisana helikopterska akcija Oružanih snaga BiH i civilne zaštite kako bi se zatvorio probijeni savski nasip u Kopanicama kod Orašja.

Putni pravci od Bijeljine prema graničnim prelazima sa Srbijom, Rača i Pavlovića most, bili su juče zatvoreni, kao i granični prelazi Šamac, Orašje i Brčko prema Hrvatskoj, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Evakuacije u Slavonskom Brodu

Zagreb – Istok Hrvatske juče je nastavio borbu s najvećim zabeleženim poplavama, a zbog straha od probijanja nasipa na Savi, preventivno je iz ugroženog područja uz savski nasip evakuisano više od 700 stanovnika Slavonskog Broda. Reč je o ugroženim grupama – trudnicama, majkama, deci, starima i nemoćnima. Delimična evakuacija obavljena je i u opštini Bebrina, odakle je evakuisano 677 stanovnika. U Brodsko-posavskoj županiji juče su nastavljeni radovi na ojačavanju nasipa duž 180 kilometara toka Save. U Rajevom Selu poginuo je jedan muškarac, a dve osobe se vode kao nestale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari