Boško Šindić (SRCE): Ministarstvo i Školska uprava prete školama koje su skratile časove zbog paklenih vrućina 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Boško Šindić, poverenik Gradskog odbora Srbija Centra Beograd, inače profesor filozofije, izjavio je da su direktori pojedinih beogradskih škola, koji su se odlučili da zbog nesnosnih vrućina časove skrate na 30 minuta, dobili pretnje i naredbu da to ne smeju da čine.

„Ministarstvo prosvete i Školska uprava Beograda ne samo da nisu dozvolili odlaganje početka nastave ili skraćenje časova zbog nesnosnih vrućina u nastavnim objektima koji nemaju klime, već su direktori pojedinih škola, koji su se odlučili da časove skrate na 30 minuta, dobili pretnje i naredbu da to ne smeju da čine. Čak ni činjenica da su deca kolabirala od visokih temperatura nije uticala da nadležne školske vlasti promene odluku. U dopisu Školske uprave Beograda, škole koje su zahtevale skraćenje časova na 30 minuta upućuju se na Štab za vanredne situacije, a ukoliko urade suprotno preti im se postupanjem nadležnih institucija“, rekao je Šindić i citirao dopis Školske uprave Beograda.

U tom dopisu, kako se navodi u saopštenju, piše:

„U skladu sa zahtevima i informacijama pojedinih škola, koje se odnose na skraćenje časova, obaveštavamo vas da nemamo odluku od nadležnih institucija na nacionalnom nivou za takvo postupanje. Ukoliko smatrate da postoji osnov za vašu ustanovu, možete da se obratite Štabu za vanredne situacije na nivou lokalne samouprave. Ukoliko od njih dobijete saglasnost, obratite nam se sa molbom i njihovom saglasnošću, kao i planom nadoknade časova, da vam mi kao ŠU damo saglasnost, koja je zakonom propisana. Za svako odstupanje od primene zakona jasno je propisano postupanje nadležnih institucija“.

Šindić je naglasio da su roditelji više puta apelovali da se nešto preduzme.

„Roditelji su očajni, naročito roditelji dece u nižim razredima osnovne škole. Više puta su apelovali da se zbog paklenih vrućina nešto preduzme. Većina škola nema klima uređaje, pa su uslovi za rad u učionicama sa po 30 i više đaka, na 40 stepeni, skoro nemogući. Zbog istih razloga u Hrvatskoj je pomeren početak školske godine za nedelju dana. Međutim, za decu u Srbiji ne postoji razumevanje, a nadležni, zbog straha da se skraćenje časova ne protumači kao štrajk prosvetnih radnika, dovode u opasnost desetine hiljada mališana“, zaključio je Šindić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari