Posle velikih političkih natezanja i 22 godine od poslednjeg popisa obavljenog 1991, stanovništvo Bosne i Hercegovine biće popisano tokom prve dve nedelje oktobra (od 1. do 15).


Rezultate ovog popisa sem političara sa velikim nestrpljenjem očekuju i regionalni demografi, budući da je u regionalnim migracijama tokom devedesetih učestvovalo čak 2,3 miliona stanovnika BiH, dakle polovina građana te države i budući da je BiH „dosad bila ključno demografsko vrelo za obnovu stanovništva Hrvatske i Srbije“, kaže poznati hrvatski demograf Dražen Živić.

Mada migracije manjeg intenziteta u regionu, a naročito među entitetima i kantonima BiH i dalje traju, demografi smatraju da se dosad stanovništvo u regionu stabilizovalo, odnosno da su se definitivno skrasili svi koji su tokom 90-ih godina prisilno ili svojom voljom napustili svoja ognjišta, pa će se konačno i popisom u BiH dobiti kakav-takav red u regionalnom demografskom materijalu. Da ipak napomenemo da popis u Republici Makedoniji nije održan od 2002, a na Kosovu od 1971.

Građani BiH na popisu će moći da se izjasne o svojoj nacionalnoj i religioznoj pripadnosti, ali to izjašnjavanje nije obavezno. Što se nacionalnosti tiče, a što je bilo predmet najvećih nesporazuma, moći će da se izjasne kao Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili ostali. Neće moći da se izjasne kao Bosanci ili Hercegovci. Moći će da se, takođe, izjasne kao pripadnici islamske, pravoslavne ili katoličke veroispovesti, ali i kao agnostici, ateisti i ostali.

Referentni datum bosanskohercegovačkog popisa biće 30. septembar u ponoć. Na ovom popisu mogu učestvovati sve osobe rođene u BiH pod uslovom da imaju jedinstveni matični broj te države, koji mogu dobiti i njihova deca, uz svoj ili izvod svojih roditelja iz matične knjige rođenih svoj i svojih roditelja, i to u mestu rođenja roditelja u BiH.

Federalni zavod za statistiku BiH podseća da je po poslednjem popisu iz 1991. u BiH živelo 4.377.000 stanovnika. „Prema najnovijim izveštajima, u ratu je stradalo 94. 000 stanovnika, a raseljeno 1,8 miliona. Prema međunarodnim procenama iz 2006, u BiH živi 4.438.976 stanovnika“, tvrdi taj zavod. Statističari u BiH vrlo uredno vode i objavljuju podatke o unutrašnjim migracijama u toj državi, kao i procene broja njenih stanovnika. Tako su, prema procenama Federalnog zavoda za statistiku, u Federaciji BiH 30. juna prošle godine živela 2.866.543 stanovnika, od čega je u inostranstvu izbeglo 528.266. Prema procenama Zavoda za statistiku Republike Srpske, u tom entitetu je prošle godine živelo 1.429. 290 stanovnika. Računa se da u Distriktu Brčko živi oko 70.000 ljudi.

S obzirom na to da se BiH posle rata i velikih ratnih, pa i posleratnih migracija nije popisala, zaključci o obimnom procesu nacionalne homogenizacije njenog stanovništva izvođeni su iz manje-više nepouzdanih i nikad svima po volji demografskih pokazatelja. Najčešće korišćeni pokazatelji o broju živorođene dece po nacionalnosti roditelja, a koje redovno objavljuju bosanskohercegovački statističari, pokazuju da je BiH doživela nacionalnu homogenizaciju po entitetima (i kantonima) približnu onoj koju su na nacionalnom nivou doživele susedne Hrvatske i Srbija, za koje je BIH tesno demografski vezana. Prema tim, dakle nepouzdanim poređenjima, u Federaciji BiH je 1991. živelo 52,3 odsto Muslimana, a 2008. godine 82,1 odsto Bošnjaka. Na teritoriji Republike Srpske tada je živelo 55,4 odsto Srba, a 2008. se taj udeo popeo na 87 odsto.

Dug BiH preko 10 milijardi KM

Sarajevo – Do decembra prošle godine ukupan spoljni i unutrašnji dug Bosne i Hercegovine iznosio je 10,463 milijarde konvertibilnih maraka (KM), saopštilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH. Kako se navodi, spoljni dug BiH iznosi 7,131 milijardu KM, odnosno 68,15 odsto, a unutrašnji dug je 3,332 milijarde KM ili 31,85 odsto. U odnosu na 2011, javna zaduženost tokom prošle godine povećana za oko 488 miliona KM ili za 4,9 odsto. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari