Neimenovani evropski zvaničnik je izjavio za sarajevski list Dnevni avaz da je BiH „već pod sankcijama Evropske unije“ i poručio da bi predstojeći sastanak u Briselu u vezi sa procesom pristupanja te zemlje EU mogao biti „ili zaokret ili sunovrat“.


On je upozorio lidere BiH da 1. oktobra u Briselu ne ponavljaju „ustaljenu praksu“ da pred zvaničnike EU dolaze s različitim stavovima i troše vreme na međusobno blaćenje jer će u suprotnom „Brisel zatvoriti vrata BiH“, čemu bi se pridružile evropske institucije, poput Saveta Evrope, kao i sve evropske banke.

„Izgubili ste blizu 11 miliona konvertibilnih maraka (KM) pomoći za poljoprivredu. U pitanju je još oko 18 miliona KM za turizam, srednja i mala preduzeća i planiranje“, napisao je neimenovani zvaničnik u izjavi Dnevnom avazu. Zatim je naveo: „Zbog toga što niste hteli da se dogovorite o fondovima za pomoć poljoprivredi, u budžetu IPA 2 za period 2014. – 2020. neće biti sredstava za tu oblast, a ona su trebala da iznose najmanje još 250 miliona eura“.

„Bezvizni režim vam je na sve klimavijim nogama“, dodao je taj zvaničnik i ponovio upozorenja Evropske komisije i ambasadora država članica EU da „BiH sve dublje i brže tone u samoizolaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari