Protestnom šetnjom od centra grada do novopazarskog naselja Hadžet i molitvom, čelnici Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i njihove pristalice, manifestacijom „Pohod na Hadžet“ obeležili su 4. septembar – Dan šehida. U koloni „Pohoda na Hadžet“, koju su predvodili predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudići muftija sandžački Muamer Zukorlić, bilo je oko hiljadu ljudi.


Muftija Zukorlićje rekao da su „predstavnici jedna države pre sedamdeset godina ubijali nevine ljude zato što pripadaju jednom narodu i zato što politički i ideološki nisu bili podobni tadašnjem režimu“ i poručio da se „predstavnici ove države jasno moraju ograditi od ovog zločina“

– Najpre moraju otvoriti arhive i učiniti dostupnim dokumentaciju. Sve dok se to ne desi, ružna će to biti poruka bilo koje vlasti i režima, rekao je muftija i dodao da ova manifestacija dokazuje da Bošnjaci nisu zgaženi i da će uvek stati na stranu onih kojima se čini nepravda. Muftija sandžački se nada da će „pametna vlast u Srbiji ostati dosledna pozivima na dijalog, jer ga mi želimo“.

– Spremni smo na dijalog na ravnoj osnovi, u kojem ćemo se priznavati i u kojem jedni drugima nećemo negirati jezik, veru ili kulturu. Samo takav dijalog i dogovor će biti plodotvoran i on nema alternativu. Svi oni koji misle da druge mogu uništiti greše i neće uspeti, naglasio je muftija Zukorlići dodao da je neophodan unutar sandžački dijalog i pozvao je svoje sunarodnike da se „bez obzira na političku pripadnost ujedine oko nacionalnih interesa, jer će tek tada biti mirni što je dobro za Srbe i Srbiju“.

Obeležavanje 4. septembra – Dana šehida, IZ u Srbiji ustanovila je 2010. godine nakon sukoba njenih pristalica sa policijom u naselju Hadžet. Tada su pristalice IZ u Srbiji pokušale da zaustave izgradnju dečijeg vrtića, tvrdeći da se gradi na vakufskoj imovini koju je lokalna vlast oduzela. Od tada svake godine se organizuje „Pohod na Hadžet“ gde su 1945. godine streljani ljudi iz ovog kraja pod optužbom da su sarađivali sa okupatorom u Drugom svetskom ratu. Na tom mestu nisu streljani samo Bošnjaci, većima pripadnika i drugin naroda. Na Hadžetu je u januaru 1945. godine streljan Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović- Aćif efendija, ratni predsednik Novog Pazara.

Zastave, majice i fesovi

Za razliku od prošle godine kada su se u protestnoj šetnji pojavili momci u zelenim uniformama sa crvenim fesovima, ove godine učesnici protesta koji su nosili zastave IZ i sandžačkih Bošnjaka bili su u belim majicama i sa crvenim fesovima na glavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari