Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 14. oktobra niko nije ostvario apsolutnu većinu. U izbornoj trici učestvovalo je 13 koalicija i stranaka, od kojih je koalicija Evropska Crna gora osvojila 39 mandata, Demokratski front osvojio 20 mandata, Socijalistička narodna partija devet, Pozitivna Crna Gora sedam, Bošnjačka stranka tri, a po jedan mandat osvojili su Hrvatska građanska inicijativa, Albanska koalicija i Forca.


Koaliciji Evropska Crna Gora, koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, fale dva poslanička mjesta da bi formirali Vladu. Zbog toga će podršku morati da potraže od manjinskih partija. Takav rasplet situacije najavio je i predsjednik DPS-a Milo Đukanović. On je kazao da koalicija Evropska Crna Gora ima sve uslove da radi na formiranju Vlade koja će nastaviti da vodi Crnu Goru na putu evroatlantskih integracija i na unapređenju života svakog građanina.

Sa druge strane, lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić najavljuje ujedinjenje opozicionih stranaka i formiranje takozvane „Vlade nacionalnog jedinstva“. Lekić je istakao da će razgovarati sa manjinskim partijama i svim opozicionim snagama, kako bi formirali Vladu, a u Bošnjačkoj stranci kažu da je još rano da se razgovara o koalicijama. Lider BS Rafet Husović kazao je da ta partija još nije pregovarala ni sa jednim političkim subjektom o formiranju buduće Vlade.

– Vjerovatno je bilo telefonskih kontakata sa pojedinim predstavnicima Bošnjačke stranke. Ali zna se šta su pregovori – kad se sjedne za pregovarački sto pa se otvore razna pitanja. Dakle, nijesmo pregovarali ni sa kim i nećemo u narednih 10 dana, rekao je Husović za Portal Analitika.

Politički analitičari uglavnom smatraju da pobjeda vladajuće koalicije nije tako ubjedljiva kao što nije ni poraz opozicije i da su manjinske partije glavni dobitnik proteklih izbora, odnosno Bošnjačka stranka koja je došla u poziciju jezička na vagi, te će, najvjerovatnije, odlučiti ko će formirati novu vlast. Univerzitetski profesor Svetozar Jovićević upravo u tome vidi istorijsku pravdu, pošto su, kako ističe, manjine odnosno Bošnjaci, Muslimani i Albanci presudno uticali da Crna Gora 2006. obnovi državnu samostalnost.

– Za „Vladu nacionalnog jedinstva“ se nije lako odlučiti, jer bi tu soluciju činilo dosta međusobno suprotstavljenih političkih faktora. Realnija je svakako mogućnost da se Bošnjačka stranka odluči za nastavak saradnje sa vladajućom koalicijom. Ali pitanje je stvarno hoće li oni shvatiti da se za jedan prelazni period u kojem bi se morali odigrati ključni potezi promjene stanja u Crnoj Gori od tužilaštva, policije i mnogo čega drugog. Da li će oni shvatiti da oni mogu to da urade. Na njima je zapravo da smognu snage da naprave odlučujući potez. Najgore bi bilo ako im u tom opredjeljenju, istorijskom budu opredjeljujući neki sitni, mali interesi na dobijanju neke opštine ili nekog položaja, kazao je Jovićević Radiju Slobodna Evropa.

Evropska Crna Gora ubjedljiva

Koalicija Evropska Crna Gora – Milo Đukanović je na parlamentarnim izborima dobila ubjedljivo najveće povjerenje građana Bijelog Polja sa 15.934 glasa. Za SNP glasalo je 4.210 birača, Demokratski front 4.148, dok je Bošnjačka stranka osvojila 2.252 glasa. Slijede Pozitivna Crna Gora sa 961, Srpska sloga sa 378 i Srpski nacionalni savez sa 292 glasova. Listu Zajedno podržalo je 67 birača, Hrvatsku građansku inicijativu 54, Albansku koaliciju 28 i Albansku omladinsku alijansu 14 birača. Na parlamentarnim izborima u Bijelom Polju pravo glasa iskoristilo je 26.893 od ukupno upisanih 40.586 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari