Najveće bošnjačke partije su odlučile kako i sa kim će učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima. Poslednja se izjasnila najstarija partija Bošnjaka – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, koja će samostalno učestvovati na izborima. Lista će se zvati „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“. Ova stranka je odlučila da samostalno učestvuje na izborima za republički parlament posle neuspelog pokušaja da se formira bošnjački blok i razgovora za formiranje koalicije sa Demokratskom ligom Roma i Demokratskom partijom Rumuna.

Prošle sedmice zamenik predsednika SDA Sandžaka Šemsudin Kučević je razgovarao sa predstavnicima Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) u Novom Pazaru, Narodnog pokreta Sandžaka (NPS) u Sjenici i Demokratskog pokreta Sandžaka (DPS) u Prijepolju.

Edin Gudžević, PR Centralnog izbornog štaba SDA, na konferenciji za novinare ocenio je da je „položaj Bošnjaka u Srbiji još uvek na niskom nivou“ i da je to bio dodatni motiv da se pokrene inicijativa za formiranje bošnjačkog bloka.

– Verovali smo da je to bila idealna prilika da se prekine praksa rasipanja bošnjačkih glasova. Međutim, ostale partije nisu imale želju da uđu u taj blok i priklonile su se nekim srpskim strankama i koalicijama. Tako se još više cepa bošnjačko biračko telo i smanjuju šanse za ostvarivanje nacionalnih interesa, istakao je Gudžević. Dodajući da će poslanici SDA biti „pravi i legitimni bošnjački predstavnici i imaće potpuna ovašćenja da govore ono što je politika ove stranke“, Gudžević je rekaoi da će zastupati interese svih Bošnjaka i etničkih manjina u zemlji.

Sandžačka demokratska partija (SDP), koja u ovom gradu predvodi lokalnu vlast sa partijama okupljenim oko SNS, prva je saopštila da će mesta u budućem sazivu Skupštine Srbije osvajati koaliciono sa SNS. Na ovoj listi su još Bošnjačka narodna stranka (BNS), od prošlih izbora koalicioni partner vodeće republičke partije i Sandžačka narodna partija (SNP). Lideri ovih partija Mujo Mujović i Mirsad Đerlek, nalaze se na poslaničkoj listi SNS.

Samo za neupućene bilo je iznenađenje koalicija BDZS sa LDP. BDZS je politički stožer sistema koji predvodi sandžaki muftija Muamer Zukorlić. Kadrovi BDZS bolje plasirani na listi nego čelnici ovdašnjeg LDP. I pre formiranja ove partije, nekada najbliži Zukorlićevi saradnici bili su u rukovodstvu ovdašnjeg odbora LDP.Sandžački muftija je ocenio da ova koalicija „sa verskog aspekta nema nikakve prepreke“, jer u koalicionom sporazumu nije video ništa što je „verski suprotno, nacionalno problematično ili moralno diskutabilno“.

– U sporazumu stoji da će oni biti partneri u rešavanju statusa Bošnjaka u Srbiji, u rešavanju statusa Sandžaka u duhu evropskog regionalizma, da će biti partneri u rešavanju jedinstva Islamske zajednice (IZ), vraćanju vakufske imovine, rešavanju problema islamske veronauke, akreditacije Internacionalnog univerziteta i rešavanju legitimiteta Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). To su principi za koje se ja borim, a Čedomir Jovanović je jedan od retkih beogradskih političara koji nije rekao nijednu ružnu reč na račun Bošnjaka, Bosne i IZ – naglasio je muftija Zukorlić i pozvao ovdašnje političke aktere da u predizbornoj kampanji smanje ostrašćenost. „To bi bio veliki iskorak u Sandžaku“, poručio je on.

Još je neizvesno da li će Zelena ekološka partija – zeleni učestvovati na izborima sa koalicijom okupljenom oko Borisa Tadića. Dolazak ove partije na tu listu zagovara LSV sa kojom postoji dobra saradnja, ali u ovoj partiji tvrde da je zapelo kod stavljanja na listu njihovog predsednika Mithata Nokića i da je tome smetnja partija sa sličnim imenom „koju je svojevremeno stvorio Tadić“. Zelena ekološka partija – zeleni, čije sedište je u Novom Pazaru, u celoj Srbiji ima šezdesetak opštinskih odbora. Najviše ih je u Vojvodini.

„Ova vlast je gora od prethodne“

Od partija koje računaju na srpsko biračko telo, do sada se oglasio samo Gradski odbor SRS za Novi Pazar, čija dva predstavnika se nalaze na listi „Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj“. Lider lokalnih radikala Milan Veselinović očekuje da će se ova stranka posle parlamentarnih izbora vratiti na političku scenu Srbije.

– Ova vlast je gora od prethodne. Dovoljno je samo da se uporedi životni standar građane pre i sada. Ova Vlada Srbije ima loš odnos prema Srbima u Raškoj oblasti, koji se zbog toga što su prepušteni sami sebi sve više iseljavaju, ocenio je Veselinović i dodao da se aktuelna vlast bavi visokom politikom „a građane zamajava nebitnim stvarima“. „Očigledno je da oni ne očekuju da će građani, kao što su već uradili u Grčkoj i BiH, uskoro dići glas protiv korupcije, mefije i nesposobne vlasti u Srbiji“, dodao je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari