Treće božićno jutro Lidija R. je umesto u svom domu u Zagrebu, sa svoje dve maloletne ćerke i koferima dočekala ispred Ambasade Hrvatske u Beogradu. Zahvaljujući Danasu Lidija je juče sa decom privremeno smeštena u zgradi ombudsmana, gde joj je zaštitnik građana Saša Janković pomogao da dobije neophodne putne isprave kako bi prešla granicu.


U Hrvatsku nisu mogle da se vrate, jer im je, kako Lidija navodi, bivši suprug nasilno oduzeo dokumenta i držao ih zatvorene u stanu u Novom Sadu, odakle su uspele da pobegnu 6. januara. Za pomoć su se obratile Ambasadi Hrvatske, policijskim upravama u Novom Sadu i Beogradu, ali niko nije mogao da im pomogne.

Lidija R. kaže za naš list da je u Srbiju sa ćerkama došla 24. decembra, kako bi praznike, zbog dece, proveli skupa sa bivšim suprugom u Novom Sadu.

– Ja sam trebala da se vratim u Hrvatsku nakon dva dana, a deca 4. januara. Međutim, bivši suprug nam je oduzeo sva dokumenta i nije nam dozvolio da izađemo iz stana. Uspela sam da pozovem Ambasadu Hrvatske u Srbiji, gde su mi rekli da slučaj prijavim policiji i da bez putnih isprava ne mogu da pređem granicu. U Policijskoj upravi u Novom Sadu naglasili su da deca ne mogu da napuste zemlju bez saglasnosti oca i da to rešim sa njim. Jedino što sam mogla da uradim bilo je da spakujem kofere i sa ćerkama pobegnem za Beograd – rekla nam je Lidija R. dok je juče ujutru stajala ispred Ambasade Hrvatske u Ulici kneza Miloša.

Kako navodi, obratila se i OUP-u Savski Venac koji se nalazi u neposrednoj blizini, ali su joj tamo rekli da nisu nadležni za njen slučaj. Njena porodica u Hrvatskoj već je bila prijavila nestanak tamošnjoj policiji.

Lidija je poreklom iz Zagreba, u braku sa bivšim suprugom je bila 19 godina. Od 2001. živeli su u Novom Sadu. Razveli su se prošle godine, zbog nasilja u porodici, i od tada sa ćerkama uzrasta 12 i 13 godina, koje imaju dvojno državljanstvo, živi u Zagrebu, gde deca idu u školu. Kaže da policija nije reagovala na navode da se radi o nasilju, ali da je to ne čudi jer u njenom slučaju nije prvi put.

– Kada sam ga prošle godine prijavila policiji zato što me je pretukao, zbog čega smo se i razveli, zadržan je u pritvoru jedva toliko da sam uspela da pokupim stvari i sa decom pobegnem u Hrvatsku. Sada me zove da se vratim u Novi Sad, kaže da će mi dati dokumenta, ali to ne smem da uradim jer ga se bojim – pričala je Lidija kroz suze.

Odmah nakon što smo ga kontaktirali, zaštitnik prava građana Saša Janković poslao je ekipu na teren da ispita ceo slučaj i da pomogne nesrećnoj ženi.

– Kontaktirali smo direktora policije MUP Srbije Milorada Veljovića, pograničnu policiju kao i Ambasadu Hrvatske u Srbiji. Policija je ispitala navode Lidije R. i utvrdila da su istiniti. MUP je odmah počeo postupak za izdavanje novih dokumenata, koji su bili gotovi za nekoliko sati. Ambasador Hrvatske u Beogradu obećao nam je da će putovnica za Lidiju i njene ćerke biti izdata tokom večeri, tako da će one uskoro moći da se vrate u Zagreb – istakao je Janković. On je dodao da služba ombudsmana reaguje jedino kada ostali organi zakažu, što se u ovom slučaju desilo, ali je pohvalio i brzu reakciju MUP Srbije na rešavanju ovog slučaja. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari