Božićna česnica izlomljena ispred Hrama 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Lomljenje Božićne česnice organizovano je danas ispred Hrama Svetog Save, posle liturgije koju je služio poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej.

Okupio se veliki broj građana, a oni koji su bili srećne ruke izvukli su zlatnike i srebrenjake. Unija pekara se 27. put pobrinula da Beograđanima obezbedi velike česnice. Pripremili su tri zlatna i 10 srebrnih dukata, dve velike česnice od kojih je jedna podeljena na čak 2.000, a druga na 800 delova.

Božićna česnica izlomljena ispred Hrama 2Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa predstavnicima države, Beograda i doma Karađorđevića lomio je česnicu na platou ispred hrama.

Gospod nas poziva da saosećamo sa svima kao sa najrođenijim bratom, rekao je patrijarh Irinej nakon liturgije, napominjući da je Gospod doneo mir „koji je najpotrebni nama i celom svetu“.

Bogosluženju su prisustvovali šef diplomatije Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković i gradski manadžer Goran Vesić.

Posle liturgije, Patrijarh Irinej je u besedi pozdravio „njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednika Aleksandra Karađorđovića, i sav kraljevski dom“. Patrijarh Irinej je rekao da „posebno pozdavlja i raduje se što u crkvi vidi predstavnike naše braće iz Rimokatoličke crkve“, papskog nuncija Lucijana Surianija i beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara.

Pozdravljam ih sa željom i molitvom Gospodu da, kao što smo danas ovde jedno i jedinstveni, da budemo još bliži jedni drugima i da, dao Bog, ponovo budemo jedna sveta Hristova crkva, sjedinjeni u jednu istinu, u Jevanđelju i blagodati Božjoj, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, to želi Gospod, a i „mi to treba da želimo i da činimo da mir vlada među crkvama“. Prilikom lomljenja česnice, partijarh Irinej je rekao da je Gospod stvorio sve što vidimo, mada se mnogi trude sa raznim teorijama. Prema njegovim rečima, jedna je istina, data u Bibliji, kako su stvoreni svet i čovek, koji je „kruna svega stvaranja“.

Danas ima mnogo putovoditelja koji nude teorije o svemu što vidimo, ali samo je jedan put istinit – put Hristov, rekao je poglavar SPC patrijarh Irinej, navodeći da se sva priroda raduje Božiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari