Na području pljevaljske opštine Božićni praznici su proslavljeni svečano i u duhu tradicije naroda pljevaljskog kraja.


Badnji dan bez snijega je u Pljevljima rijetkost, mada je hladni vjetar bio pravi predstavnik januara i zime 2013-te godine.

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vrijeme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak.

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Tradicionalno nalaganje badnjaka obavljemo je ispred trinaest crkava i hramova Srpske pravoslavne crkve u pljevaljskom kraju. Uz dobro raspoloženje niko nije ni primjećivao hladan vjetar koji je prisutan već nekoliko dana.

Najsvečanije je bilo ispred hrama Sv. Georgija na Gukama i ispred crkve Svete Petke, gdje je prisustvao veliki broj vjernika.

U hramu Sv. Georgija na Gukama je pročitana i poslanica episkopa Mileševskog Filareta.

Sveštenstvu i vjernicima stigao je veliki broj prazničnih čestitki, između ostalih čestitke predsjednika opštine Pljevlja, predsjednika Skupštine, političkih partija koje djeluju u lokalnom parlamentu, privrednih kolektiva i drugih organizacija, a drugi dan Božića crkvenu opštinu Pljevlja su posjetili i predstavnici lokalnog Odbora Islamske zajednice, kako je to već i tradicionalni običaj čestitali sveštenstvu i vjernicima najradosniji praznik. U hramu Sv. Petke goste su primili protojereji Ognjen Perković i Borivoje Pantić sa članovima crkvenog Odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari