U napadu bombaša samoubice na jugoistoku Irana, poginula je najmanje 31 osoba, među kojima i šest pripadnika elitne Revolucionarne garde, dok je 40 ljudi ranjeno. Kako prenose agencije, u napadu na jednu od najmoćnijih institucija u Islamskoj Republici poginuli su i zamenik šefa kopnenih snaga general Nurali Šuštari i komandant trupa u provinciji Sistan-Balučistan, general Mohamaddžadeh.

Sunitska pobunjenička grupa Džundola (Božiji vojnici) preuzela je odgovornost za napad na nemirnom jugoistoku zemlje, jedan od najtežih na pripadnike elitne Revolucionarne garde u proteklih nekoliko godina, preneli su lokalni mediji. „Rigijeva teroristička grupa je preuzela odgovornost za napad“, izvestila je iranska televizija, misleći na Abdolmaleka Rigija, lidera pobunjeničke grupe Džundola. Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv privezan za telo tokom sastanka plemenskih vođa, izvestila je državna stanica, dok se prema nekim navodima medija napad dogodio na ulasku u konferencijsku halu u gradu Šarbazu u provinciji Sistan-Balučistan.

Predsednik parlamenta Ali Larijani osudio je napad i naveo da je očigledno cilj bio atentat na komandante Revolucionarne garde, „pokušaj terorista da se ugrozi bezbednost na jugoistoku Irana“. Garda je ranije za napad optužila „strane elemente“ povezane sa SAD, dok je državna televizija, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, odgovornost za napad pripisala Velikoj Britaniji. „Neki obavešteni izvori navode da je britanska vlada direktno umešana u napad kroz organizaciju, snabdevanje opremom i angažovanje profesionalnih terorista“, navela je državna televizija.

Analitičari veruju da je cilj napada bio „preusmeravanje“ dela zapadnih problema sa Avganistana preko granice na Iran. Portparol Forin ofisa u Londonu odbio je direktno da komentariše iranske optužbe i umesto toga izdao saopštenje u kojem se navodi da britanska vlada „osuđuje teroristički napad u provinciji Sistan-Balučistan i tragičan gubitak života do kojeg je došlo“. Provincija Sistan-Balučistan graniči se sa Pakistanom i Avganistanom i često je poprište sukoba između bezbednosnih snaga, sunitskih pobunjenika i krijumčara narkotika.

Najavljena akcija protiv pobunjenika

Teheran – Komandant kopnenih snaga iranske Revolucionarne garde, general Muhamed Pakpur izjavio je da će odgovor na napad sunitskih pobunjenika biti „razarajući“, javila je agencija Fars. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je, takođe, najavio odlučnu akciju protiv pobunjenika. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je pakistanskog otpravnika poslova u Teheranu kako bi protestovalo zbog toga što „teroristi“ koriste pakistansku teritoriju za napade na Iran, javila je agencija Isna. Iranske vlasti smatraju da pobunjenička sunitska grupa Džundalah ima uporište na pakistanskoj teritoriji gde priprema oružane akcije u Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari