Božo Prelević o izmenama Krivičnog zakonika: Vučića više karakteriše podmićivanje nego brutalnost 1Printskrin N1

Aktuelna vlast pokušava da usvoji izmene krivičnog zakonika koje pojačavaju strah od dodatnih represija režima Aleksandra Vučića. Krijući se iza uvođenja veće bezbednosti dece u saobraćaju i strožijih kazni za napade na prosvetne radnike, vlast pokušava da progura odredbe koje bi mogle da koštaju zatvora svakog ko se usudi da se pobuni protiv nepravde.

Čega se to vlast plaši i zašto pojačava represiju, samo su neka od pitanja za gosta jutarnjeg programa „Probudi se“ – advokata Božu Prelevića, bivšeg koministra policije.

On je pokušao jednostavno da objasni šta znače ove izmene krivičnog zakonika, na koga će se odnositi i na koji način i šta bi one podrazumevale.

„Kad bismo imali normalan parlament i ljude koji brinu o interesu Srbije – imali bismo i dobru raspravu. Nije problem samo tekst Krivičnog zakonika, nego i ko će da zakon sprovodi. Pravo na zdravu životnu okolinu je egzistencijalno pitanje, a na pitanje zakona. Pitanje je da li pristajete da budete na onkologiju zato što vam je neko dao pare, to je pitanje ćara, a ne straha“, kaže Prelević.

Ako mnogi tvrde da je Vučićeva vlast – autoritarna – Prelević pojašanjvaa da li su ove izmene samo legitimizacija postojećeg stanja Ili pak Vučić i naprednjaci ulaze u novu fazu represije.

„Vučića više karakteriše podmićivanje nego brutalnost. SNS pokušava da one koji su protiv trovanja naprave neprijateljima države“, istakao je Prelević za Novu.

Jedna od predloženih izmena koja je privukla pažnju jeste brisanje krivičnog dela iznuđivanja iskaza. Ono se najviše odnosi na policijske službenike. Prelević je pojasnio šta ovo sada znači i da li se legalizuje iznuđivanje iskaza i da li se time daje policiji ovlašćenje da tuče i maltretira svakog koga uhapsi.

Jedna od predloženih izmena koja je privukla pažnju jeste brisanje krivičnog dela iznuđivanja iskaza. Ono se najviše odnosi na policijske službenike. Imali smo nedavno slučaj nestanka devojčice kod Bora, jedan od privedenih je pretučen do smrti, a slučaj ipak nije rešen.

Šta ovo sada znači? Da li se legalizuje iznuđivanje iskaza? Da li se time daje policiji ovlašćenje da tuče i maltretira svakog koga uhapsi i kolika je politička odgovornost ministara policije, a kolika predsednika Vučića što je policija u takvom stanju.

„Ne postoji nikakav postupak protiv policajaca koji su iznuđivali iskaz u slučaju Danke Ilić“, otkrio je Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari