Božo Prelević o napadu na Irenu Šarac: Deluje kao da je motiv mržnja na nacionalnoj osnovi 1foto FoNet Milica Vučković

Advokat Božo Prelević za Danas kaže da je prvo potrebno utvrditi da li je napad na Irenu Šarac vezan za poslove koje diplomata obavlja ili je vezan za privatne aktivnosti.

„Prvo pitanje je da li je napad vezan za poslove koje ambassadorka obavlja ili je nasumičan i vezan za njene privatne aktivnosti“, kaže za Danas Božo Prelević.

On naglašava da je to bitno, jer od toga zavisi na koji način će se istraga voditi, kao i koje bezbednosne službe će biti uključene u istragu.

„U tom smislu se pokreće mehanizam zaštite kako našeg službenika, tako i španske policije, odnosno španske službe bezbednosti. Ukoliko je napad iz sfere privatnog, onda se stranke upućuju na sud. Rekao bih da je ovde motiv mržnja po nacionalnom osnovu, pa će valjda policija španije pronaći osumnjičenog i utvrditi okolnosti samog događaja“, navodi Prelević.

Kada je u pitanju mogućnost izručenja napadača na ambasadorku Irenu Šarac, Prelević navodi da to ne izgleda moguće jer nije predviđeno da se za prekršaje i nanošenje lakih telesnih povreda počinioci izručuju drugoj državi, jer je postupak za ovakva dela moguće nesmetano sprovesti u Španiji.

Podsećamo, prema pisanju medija, u centru Madrida mlađa muška osoba fizički je napala ambasadorku Irenu Šarac i nanela joj povrede u predelu leđa.

https://www.danas.rs/vesti/politika/ko-je-irena-sarac/

Prema svedočenju prisutnih, muškarac prišao je ambasadorki Šarac koja je pričala telefonom na srpskom i pitao je da li je iz Srbije, a potom ju je udario nogom u leđa i pobegao.

Iz izjava prisutnih svedoka, sumnja se da je, po govoru, osoba albanskog porekla.

Nekoliko svedoka je potom bezuspešno pokušalo da uhvati napadača.

Napad je prijavljen policiji, koja je stigla na lice mesta i obavila uviđaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari