Prvog takmičarskog dana Dejvis kupa na teren će danas od 14.00 izaći Ilija Bozoljac i Rodžer Federer, a potom će meč pred novosadskom publikom u Spensu odigrati i Dušan Lajović i pobednik Australijan opena Stanislas Vavrinka. U subotu u okviru prvog kola Dejvis kupa između Srbije i Švajcarske na programu je dubl meč od 15.00, a prijavljeni su Nenad Zimonjić i FIlip Krajinović, odnosno Marko Kjudineli i Mihael Lamer, ali postoji mogućnost promene do sat vremena pre početka duela.


Bez Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića, koji odsustvuje zbog povrede i suspendovanog Viktora Troickog Srbija je autsajder u duelu sa Švajcarskom, koja je iznenada odlučila da zaigra u najjačem sastavu. Selektor Bogdan Obradović ranije je izjavio da nema predaje, ali je realna situacija svima jasna. Iako Federer retko igra za reprezentaciju u ranoj fazi Dejvis kup takmičenja u sredu je doputovao u Beograd, a Ilija Bozoljac iako dosta slabije plasiran od osmog tenisera sveta (268. na ATP listi), nije potpuna nepoznanica jednom od najboljih igrača u istoriji belog sporta. Njih dvojica odigrali su jedan duel u karijeri, 2010. godine, kada je Bozoljac privukao pažnju na sebe oduzevši set tada drugom igraču sveta u drugoj rundi, što je u to doba bilo gotovo nemoguće. Rodžerovih 77 titula u profesionalnoj karijeri naspram nijedne Bozoljca sigurno neće obeshrabriti i stalnog člana Dejvis kup reprezentacije Srbije koji je u više navrata dokazao da se bori do kraja, pogotovo u mečevima kada nema šta da izgubi.

– Sećam se odlično našeg duela 2010. godine, nije bilo lako – izjavio je Federer posle žreba, a osvrnuo se i na njegov odnos sa Đokovićem.

– Naš odnos je dobar. Štampa je navikla da preuveličava stvari. Kao da želi da se mi svađamo. Novak i ja smo imali mnogo uzbudljivih mečeva, ali van terena je sve korektno i prijateljski. Često se viđamo i nema među nama loše krvi. Drago mi je što je izrastao u velikog igrača, jer sam ga pratio od početka njegove karijere – objasnio je Švajcarac.

Mladi Dušan Lajović imaće podjednako, ako ne i više, težak posao protiv trećeg igrača sveta koji je u životnoj formi, Stanislasa Vavrinke. Lajović, 102. na ATP listi, dokazao je više puta da ima kvalitet da se bori sa najboljima, ali uglavnom u finišu mečeva kada je već sve skoro izgubljeno. Posle iskustva u finalu Dejvis kupa u novembru kada se borio protiv jakih Čeha, očekuje se da pruži koliko toliko jači otpor šampionu Australijan opena sa kojim se do sada nije sastajao.

Pobednik duela između Srbije i Švajcarske u četvrtfinalu od 4. do 6. aprila sastaće se sa boljim iz meča Belgija – Kazahstan.

Đoković sigurno ne igra

Mnogi su se ponadali da će po dolasku Federera i Đoković odlučiti da ipak zaigra za Srbiju, ali srpska publika ipak neće imati priliku da gleda duel velikih rivala. Đokovićeva odluka bila je poznata i ranije kada je selektor Srbije Bogdan Obradović objavio spisak, a potvrđeno je i nakon konsultacije najboljeg srpskog tenisera sa stručnim štabom.

Pomama za ulaznicama

Od kako je Rodžer Federer sve iznenadio dolaskom u Novi Sad na meč Dejvis kupa zavladalo je veliko interesovanje za ulaznice. Sve karte za prvi takmičarski dan rasprodate su, dok je za subotu i nedelju ostao mali broj ulaznica iako Srbija ne igra ni u približno najjačem sastavu. Najjeftinija ulaznica za singl mečeve je 800 dinara, a hala Spens ima kapacitet od 6.500 sedišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari