Državni sekretar u MUP-u Vladimir Božovićpotvrdio je juče da je kompanija Delta holding Miroslava Miškovića angažovala lobističku kuću Podesta grup i dodao da je tu informaciju saznao tokom službenog puta u Vašingtonu.


– Pretpostavljam da su oni angažovani da bi Miškovićev slučaj prikazali u svetlu nekakvog progona ili uskraćivanja njegovih prava, rekao je Božovićnovinarima u Palati Srbije, u pauzi predstavljanja priručnika o „Uputstvo o postupanju prema dovedenim i zadržanim licima“.

Božovićje dodao da se borba protiv korupcije koju koordinira vicepremijer Aleksandar Vučićsprovodi kroz institucije, zakonski i uz poštovanje ljudskih prava.

Kompanija Delta holding saopštila je da je tačno da je angažovana kuća Podesta grup kako bi se unapredila komunikacija sa javnošću, a da je priča o lobiranju „zlonamerna besmislica“.

Specijalni sud tokom ove sedmice treba da razmatra žalbe advokata Miroslava i Marka Miškovića, kao i Mila Đuraškovića, na određivanje pritvora do 9. marta. Kako su potvrdili za Danas advokati Zdenko Tomanovići Zoran Ateljević, oni su žalbe podneli u petak i ponedeljak, s obzirom da je prošle nedelje ispitivanjem direktorke Hemslejda na Kipru Tatjane Jeronimides završeno saslušanje svedoka u ovom postupku. Jedan od razloga za zadržavanje u pritvoru trojice biznismena od 12. decembra bila je mogućnost uticaja na svedoke, a druga dva su opasnost od bekstva i uznemiravanja javnosti. Ukoliko sud odluči da je jedini razlog za zadržavanje u pritvoru opasnost od bekstva, može da dozvoli odbranu sa slobode uz određena jemstva, kao što su novčano, uz zabranu napuštanja mesta boravka.

Prema nezvaničnim informacijama Danasa, odbrana vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka još prvog dana izrazila je spremnost za polaganje jemstva. Visinu određuje sud, a u ovom slučaju može da ide do 20 miliona evra, za čije se protivpravno prisvajanje sumnjiče otac i sin.

Advokat vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića Zoran Ateljevićizjavio je ranije da njegov klijent nema više na raspolaganju sredstva za polaganje jemstva, jer ih je većpoložio u drugom sudskom postupku koji se vodi protiv njega. Miškovići i Đurašković, zajedno sa još sedmoricom osoba koje se brane sa slobode, osumnjičeni su za nezakonito prisvajanje oko 30 miliona evra tokom preprodaje putarskih preduzeća. Ukoliko i nakon žalbi ostanu u pritvoru, sledeći put će o tome odlučivati Apelacioni sud.

Veze sa Obamom

Prema dostupnim podacima, Podesta grup je jedna od najuspešnijih firmi za lobiranje i poslove sa javnošću u Vašingtonu, koja ima tesne veze sa američkom Demokratskom strankom i administracijom Baraka Obame. Osnovali su je 1988. braća Džon i Toni Podesta, a danas se smatra trećom najuticajnijom lobističkom firmom u SAD, čiji su klijenti između ostalog kompanije Volmart, Novartis, Nestle, Hajneken, Dženeteh. Džon Podesta je bio šef osoblja Bele kuće u vreme administracije Bila Klintona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari