Braća Kolarov grade luksuzne vile na Dedinju, stanari u strahu da će grad ostati bez zelene oaze 1Foto: Danas/Nina Čolić

Gradnju u Beogradu planiraju i pojedini bivši srpski sportisti. Da li je zbog planova fudbalera Nikole Kolarova, brata nekadašnjeg reprezentativca Aleksandra Kolarova, ugrožena još jedna beogradska zelena oaza. To se, na osnovu Plana detaljnje regulacije, pitaju stanari zaštićenog područja u blizini Muzeja Jugoslavije.

Iz Muzeja Jugoslavije Tita hoće da izmesti gradonačelnik Beograda. Isti scenario, ali u režiji građevniskih investitora očekuju i „prve komšije“. Na potezu između muzeja, Konavljanske ulice i Topčiderskog venca, kažu, planira se stambena gradnja, piše N1.

„Kolarovi koji stanuju tu do nas, braća Nikola i Aleksandar hoće da grade neke luksuzne vile“, navodi stanovnica Knavljanske ulice Mirjana Pavlović.

Na tom području, koje ima najveći stepen kulturno-istorijskog značaja, gradnja je zabranjena. I ta odluka važi decenijama.

„Mi smo svi uplašeni i zatrašeni jer ne znamo šta da radimo i kako je moguće da u pravnoj državi neko kao Kolarovi ima novac i političke veze i može da dođe i da kaže pa ja ću sad tu da gradim 26 vila“, navodi Pavlović.

Novinarka portala Nova Dunja Marić, navodi da oni zaista planiraju luksuzni objekat.

„Zgradu nekih 12,5 metara u kojoj će prosečna kvadratura stana biti 260 kvadrata“, ističe.

Visina i kvadrati samo su deo problema. Plan generalne regulacije Beograda potvrđuje da pomenuto područje jeste namenjeno stanovanju, ali je maksimalna dozvoljena visina jedan sprat.

„Ono što oni planiraju jeste trospratna zgrada. Broj stambenih kvadrata koji je dozvoljen trenutno je tu oko 2.700 kvadrata, ali ukoliko oni budu realizovali ovu svoju ideju taj broj će se povećati na nekih 7.800 stambenih kvadrata“, navodi novinarka Nove.

A kako to i na osnovu čega može? Pitali smo Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. Nisu nam odgovorili, već su nam rekli da pitanja uputimo preko Sekreterijata za informisanje. Ni sa te adrese, odgovor nije stigao. Pre nekoliko dana Grad Beograd je objavio javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za potez od Muzeja Jugoslavije, Konavljanske ulice i Topčiderskog venca, što se ranije nije dešavalo.

„Ako ste podobni i želite da gradite nešto, vi ćete to graditi“, ističe novinarka.

A želi da gradi firma Unnak Invest, koja je osnovana 2022. APR pokazuje da njom rukovdi bivši fudbaler Nikola Kolarov, brat nekadašnjeg kapitena reprezentacije Aleksandra Kolarova. Nikoli smo poslali pitanja, ali nam nije odgovorio. Braća Kolarov uveliko su u investirotskim vodama. Buru su podigli najpre planiranom izgradnjom u Mišarkoj ulici. Baš tu su hteli zgradu od 27 metara, koja bi pored okolnih zgrada mogla da ugozi i spomenik kulture – kuću nekadašnjeg predsednika SANU Bogdana Gavrilovića. Stanovnici Dedinja kažu da očekuju isti scenario.

„Možda poslednja zelena oaza odbrane grada od zagađenja i od svega“, kaže stanovnica Pavlović.

N1: Je l strahujete da ćete ostati bez te oaze?

„Mi strahujemo“, dodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari