Selma Eliasberg Mazej i Ferdinand Mazej, belgijski lekari koji su u humanoj misiji 1914. godine došli u Srbiju i Negotin u znak zahvalnosti za sve što su u teškim, ratnim vremenima uradili, dobili su spomen-ploču na staroj bolnici negotinskog Zdravstvenog centra. Bračni par belgijskih lekara lečio je vojnike i stanovništvo istočne Srbije, a preminuli su oboje 1915. godine od posledica pegavog tifusa. Spomen-ploču su na prigodnoj svečanosti otkrili ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji Leo D’aes i predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović.

– Humanitarna pomoć koju su pružili belgijski lekari pre sto godina spaja nas na ovaj dan. Veoma sam počastvovan što sam danas imao mogućnost da otkrijem spomen-obeležje ovim hrabrim ljudima. Ovo smatram poštovanjem ne samo belgijskim lekarima već i svim srpskim i belgijskim građanima koji su iskazali svoju humanost i solidarnost, rekao je ambasador D'aes, podsećajući na godine u kojima su lekari iz Belgije živeli u Negotinu bile veoma teške za srpski narod.

– Spomen-ploča biće trag koji će nas podsećati na nesebičnost, velikodušnost i humanost ovo dvoje mladih lekara i našu neraskidivu vezu sa narodom Belgije, rekao je Jovan Milovanović, dodajući da je tih ratnih godina svaka pomoć, prvenstveno zdravstvena, bila dragocena i izuzetno važna, te se zato ceni požrtvovanje i odaje zahvalnost hrabrom i plemenitom bračnom paru iz Belgije.

Opštinska organizacija SUBNOR-a pokrenula je inicijativu za postavljanje spomen-ploče koju je prihvatila Ambasada Kraljevine Belgije koja je i finansirala postavljanje ploče. Tokom boravka u Negotinu za ambasadora Kraljevine Belgije i njegove saradnike organizovan je prijem u prostorijama SUBNOR-a, kao i kod predsednika opštine Negotin. Gosti iz Belgije obišli su i grudno odeljenje negotinske bolnice, gde ih je dr Biljana Paraskijević, v. d. direktora, upoznala sa Zdravstvenim centrom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari