Brajović: Lažna vest na N1 1Foto: www.mc.rs

Ministarstvo kulture protestuje zbog objavljivanja lažne vesti na televiziji N1 da je na sednici Radne grupe nacionalnog konventa o EU za poglavlje 10 u martu ove godine raspravljano o Nacrtu zakona o javnom informisanju, navodi se u saopštenju državnog sekretara za informisanje Nina Brajovića.

Ova informacija, emitovana u utorak uveče u vestima TV N1, podseća se u saopštenju, potkrepljena je i izjavom predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviše Lekića da su rešenja iz nepostojećeg nacrta „korak ili dva nazad u odnosu na prethodna zakonska rešenja“.

Ministarstvo kulture i informisanja naglašava da je „u međuvremenu imalo uvid u dokument koji je od strane TV N1 i predsednika NUNS-a proglašen Nacrtom zakona o javnom informisanju“.

„Iz tog dokumenta se jasno vidi da je reč o jednoj od verzija Nacrta iz 2013. godine, koji je bitno promenjen i unapređen donošenjem Zakona o javnom informisanju i medijima iz 2014. godine“, ukazuje se u saopštenju Ministarstva.

„Da su novinari N1 i predsednik NUNS-a postupali sa dužnom novinarskom pažnjom, odnosno da su pročitali dokument na koji se pozivaju“, smatra Ministarstvo, „bilo bi im jasno, na primer iz člana 145, da je reč o aktu koji je sačinjen pre 2014. godine“.

Ministarstvo kulture i informisanja „iznenađeno je ovolikom površnošću, neznanjem i neprofesionalizmom“, dodaje se u saopštenju i najavljuje da će „sve aktivnosti u vezi sa unapređenjem medijskog zakonodavstva biti otvorene i javne“.

„Neće se ponoviti praksa iz 2009. godine, kada je NUNS dao pokriće za donošenje antievropskog medijskog zakona koji je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim“, napominje se u saopštenju.

Ministarstvu predstoji donošenje Strategije razvoja javnog informisanja do 2022. godine. Taj dokument pisaće se u saradnji sa reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima. Bez saradnje sa strukom, ističe Ministarstvo, neće se menjati ni postojeći Zakon o javnom informisanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari