Brajović: Obezbeđeno stabilno finansiranje javnih servisa 1

Dva javna medijska servisa, Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine i u narednoj godini će biti finansirani na isti način kao i ove godine , delimično iz budžeta Srbije i kroz plaćanje mesečne takse od 150 dinara.

Cilj je ostvarivanje stabilnog fiunansiranja RTS i RTV i u narednoj godini. To praktično znači da će za ove dve medijske kuće biti izdvojeno četiri milijarde dinara, od čega će veći deo ići na finansiranje RTS, a 900 miliona dinara za RTV. Takav način finansiranja važiće do 31. decembra naredne godine, a u 2017, a iduće godine imaćemo i dovoljno vremena da napravimo novi model finansiranja, iako se pokazalo da je naplata takse dobra i visoka“, rekao je juče Nino Brajović, novi državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja, predstavljajući na skupštinskom Odboru za kulturu izmene zakona i o javnim medijskim servisima, i privremenom uređivanju taksi, koji su upućeni u skupštinsku proceduru.

Brajović je na sednici Odbora objasnio da je taksa dominantni izvor finansiranja medijskih servisa, da je naplativost čak 85 odsto, ali da je evidenmtirano čak 40.000 zahteva za oslobađanjem od plaćanja pretplate za RTS i RTV. On je naveo i da je kupovna moć građana takva da ne poostoji mogućnost povećanja takse .

Novi državni sekretar objasnio je i da će u narednoj godini ministarstvo kulkture i informisanja razmotriti mogućnost vraćanja istorijskog duga RTS, a da će se sa izradom nove medijske strategije krenuti od onoga što nije realizovati, rešavanja vlasništva nad Politikom i problema vezanih za agenciju Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari