Glavni tužilac Haškog suda SeržBramerc izjavio je da je malo verovatno da su ključni dokumenti o operaciji Oluja, koje Tužilaštvo traži od Hrvatske većgodinu i po dana – nestali, i da je verovatnije da su „namerno sklonjeni ili sakriveni“.

On je u intervjuu za hrvatski Večernji list rekao da artiljerijske dnevnike, koji bi trebalo da rasvetle pojedinosti oko granatiranja Knina tokom Oluje 1995, Tužilaštvo od hrvatskih vlasti bezuspešno traži većviše od 18 meseci, a ti dokumenti bi takođe poslužili i kao dokazi protiv trojice optuženih hrvatskih generala – Ivana Čermaka, Mladena Markača i Ante Gotovine, dodao je Bramerc. On je rekao da Tužilaštvo čini sve što može kako bi Ratko Mladići Goran Hadžićbili uhapšeni i prebačeni u Tribunal, i da je u tom smislu u redovnim kontaktima sa srpskim vlastima.

Bramerc nije mogao precizno da odgovori na pitanje zašto je hapšenje Radovana Karadžića toliko dugo trajalo, upozorivši da Tribunal nema mehanizme prisile niti policijske snage koje bi mogle da hapse begunce i da se može oslanjati isključivo na saradnju sa državama. On je potvrdio da su odlučnost Srbije da uhapsi Karadžića i jača saradnja tajnih službi bili odlučujući faktori u celom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari