Haško tužilaštvo ocenjuje da „saradnja sa srpskim vlastima i dalje u potpunosti ispunjava očekivanja“ kad je reč o pristupu svedocima i dokumentima, ali očekuje intenziviranje napora na istrazi mreže pomagača Ratka Mladića i Gorana Hadžića, navodi se u redovnom šestomesečnom izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.


Kako se navodi, prilikom razgovora Bramerca i Vladimira Vukčevića u Beogradu „srpski tužilac za ratne zločine obavezao se da preduzme iscrpnije istrage mreža pomagača u periodu koji dolazi“, i dodaje da „Srbija mora da intenzivira svoje napore da bi rešila ovo pitanje“. Haški tužilac je podsetio da je Srbija prihvatila da pruži Tužilaštvu „sveobuhvatnu informaciju, koja bi trebalo da rasvetli kako su haški begunci, uključujući (Ratka) Mladića i (Gorana) Hadžića, tako dugo izbegavali pravdu“ i „preuzela obavezu da istraži i procesuira pojedince koji su pomagali beguncima“. „Uprkos tim preuzetim obavezama, tokom perioda na koji se odnosi ovaj izveštaj, Tužilaštvo nije registrovalo vidljive rezultate i primilo je veoma malo informacija o tome“, navodi Bramerc u izveštaju, koji je poslat početkom ove sedmice, neposredno nakon Bramercove posete Beogradu, a u junu biti predstavljen Savetu bezbednosti UN.

Očekuje se odluka o slučaju „Rambo“

Izveštaj Serža Bramerca posebno se bavi, kako prenose agencije, slučajem bivšeg kapetana JNA Vladimira Kovačevića zvanog Rambo, optuženog za granatiranje Dubrovnika 1991. Reč je o prvom predmetu koji je Tribunal ustupio Beogradu, gde je Kovačević proglašen nesposobnim za suđenje zbog lošeg zdravstvenog stanja. „Nejasno je kada će i da li će on biti sposoban za suđenje“, navodi se izveštaju i dodaje da haško Tužilaštvo očekuje formalno dostavljanje pravosudne odluke o Kovačeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari