Frederik Svinen, specijalni savetnik glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, kaže za Danas da je glavni tužilac Bramerc tokom redovnog susreta sa inostranim novinarima u Hagu, u kontekstu saradnje Srbije sa Tribunalom njima predstavio junski izveštaj Tužilaštva Savetu bezbednosti UN o saradnji država.

– Tužilac je rekao da je saradnja dosta dobra i onda je bilo dosta pitanja u vezi sa suđenjima, oko tekućih predmeta, saradnje. U kontekstu saradnje tužilac Bramerc je rekao da je u junu predstavio izveštaj Savetu bezbednosti UN i da će naredni izveštaj biti sredinom novembra – navodi Svinen.

Na pitanje Danasa kakva je trenutno saradnja Srbije sa Tribunalom, Svinen kaze da ne može da ide u detalje, ali da će se ta ocena svakako naći u novembarskom izveštaju za SB UN. Svinen objašnjava i da je Bramerc, u vezi sa saradnjom sa službama bezbednosti Srbije, rekao da još mnogo toga od predloga Tužilaštva mora da bude urađeno i primenjeno u praksi da bi se u izveštaj za Savet bezbednosti UN ubacilo ono što su vlasti pozitivno uradile od preporuka tužioca. „Tužilaštvo ne može da utiče na donošenje odluke u procesu pridruživanja država Evropskoj uniji. Ta odluka je na EU i njenim institucijama“, zaključuje Svinen.

Glavni tužilac Serž Bramerc je u ponedeljak izjavio da „nije zadovoljan“ saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da vlasti u Beogradu „moraju učiniti više“, kao i da su puna saradnja s Tribunalom i hapšenje Ratka Mladića, ključni za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da Bramercova ocena nije ocena trenutnog stanja, nego je reč o oceni iz junskog izveštaja haškog Tužilaštva. „To je ocena iz junskog izveštaja, a ne ocena trenutnog stanja o saradnji (Srbije) sa Haškim tribunalom“, rekao je Vekarić. On je dodao da se ocena glavnog tužioca ne odnosi na izveštaj o saradnji koji će Bramerc podneti sredinom novembra Savetu bezbednosti UN. Prema njegovim rečima, Srbija je primenila najveći broj predloga Haškog tribunala u oblasti potrage za haškim beguncima i taj posao se zajednički radi.

Dva puta godišnje

Serž Bramerc izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom Ujedinjenim nacijama podnosi dva puta godišnje, u junu i decembru. Uoči podnošenja sledećeg izveštaja, glavni haški tužilac bi trebalo da poseti Srbiju, što se očekuje sredinom novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari